Lapsena sairastettu vesirokko jättää elimistöön viruksen, joka voi myöhemmällä iällä aiheuttaa vyöruusun.
Vyöruusu ei tartu ihmisestä toiseen. Vesirokko sen sijaan on erittäin tarttuva tauti, ja se sairastetaankin lähes aina jo lapsuusiässä.
– 95 prosenttia aikuisista Suomessa on sairastanut vesirokon aikoinaan. Jossain vaiheessa elämää, yleensä vanhana, tämä sama virus aktivoituu ja aiheuttaa uuden taudin, joka ei ole enää vesirokko, vaan vyöruusu, sanoo erikoislääkäri Petteri Carlson Studio55.fi-lähetyksessä.
– Virus ei häviä koskaan ihmisestä. Tämä on hermohakuinen virus, joka elää tietyissä hermosolmukkeissa ja sieltä se sitten hyökkää jossain vaiheessa sopivan tilaisuuden tullen ja aiheuttaa taudin.
Tärkein riskitekijä vyöruusun puhkeamiselle on ikä. Suurin osa sairastuneista on 50 vuotta täyttäneitä.
Myös vakavat perussairaudet, syöpätautien hoidot ja isot kortisoniannokset voivat altistaa vyöruusulle.
– Vyöruusu ei tartu ihmisestä toiseen vyöruusuna, mutta vyöruususta voi saada vesirokon. Jos on isovanhempien luona käymässä lapsenlapsi, joka ei ole saanut vesirokkoa, on jonkinmoinen riski, että hän saa vyöruususta vesirokon.
Sekä vesirokkoon että vyöruusuun on kehitetty rokote, mutta kumpikaan ei kuulu suomalaisen rokotusohjelman piiriin. Vyöruusurokotuksen voi kuitenkin halutessaan ottaa omalla kustannuksellaan.
Millaisia ovat vyöruusun oireet? Miten vyöruusua hoidetaan? Katso koko lähetys!