Oletko vuokranantaja? Muista nämä rahanarvoiset verovähennykset

Vuokranantajan kannattaa muistaa, että hän voi vähentää vuokratuloistaan niiden hankkimisesta aiheutuneita kuluja, muistuttaa Suomen Vuokranantajat.

Verottaja lähettää henkilöasiakkaille edellisen verovuoden esitäytetyt veroilmoitukset maalis–huhtikuussa. Suomen Vuokranantajat muistuttaa tiedotteessaan, että vuokranantaja saa vähentää vuokratuloistaan niiden hankkimisesta aiheutuneet menot.

Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah koosti vinkkejä vuokranantajille verovähennysten tekemiseen.

Ensinnäkin Ahsanullah muistuttaa sijoitusasunnon hoitovastikkeiden olevan vähennyskelpoista menoa vuokraustoiminnan ajalta. Vuokraustoiminta luetaan alkaneeksi, kun asunnosta julkaistaan vuokrausilmoitus tai annetaan vuokraustoimeksianto välittäjälle.

Remontit vähennyksiin?

Pääomavastikkeen tai osakkaan maksaman yhtiölainaosuuden verovähennyskelpoisuus puolestaan riippuu siitä, kuinka taloyhtiö käsittelee maksettua suoritusta kirjanpidossaan.

Vuokranantajaosakas voi vähentää suorituksen vuokratuloistaan verotuksessa, mikäli yhtiö tulouttaa osakkaan maksaman suorituksen. Mikäli osakkaan maksama suoritus sen sijaan rahastoidaan taloyhtiön kirjanpidossa, sitä ei voi vähentää vuokratuloista vaan se lisätään huoneiston hankintamenoon ja huomioidaan huoneistoa myytäessä.

Ahsanullah toteaa tiedotteessa, että kyse on yleensä näin vain veronmaksun ajankohdasta.

Vuokranantajan remonttien vähennysoikeuteen vaikuttaa se, onko kyseessä vuosikorjaus vai perusparannus. Vuosikorjauksessa huoneistoa kunnostetaan alkuperäistä vastaavaan kuntoon eli korjataan olemassa olevia pintoja. Perusparannus taas tarkoittaa huoneiston tasoa parantavaa remonttia.

Vuosikorjauksesta aiheutuneet menot saa vähentää maksuvuonna kokonaisuudessaan. Perusparannusmenot taas lisätään Ahsanullahin mukaan lähtökohtaisesti hankintamenoon, mutta osakehuoneistoissa ne voi vähentää kymmenen vuoden tasapoistoina.

Kalusteiden tai kodinkoneiden hankintamenon voi vähentää kerralla vuosimenona, mikäli sen hinta on ollut enintään 1 200 euroa. Vuoden 2020 verotuksessa raja oli 1 000 euroa. Ahsanullahin mukaan tätä kalliimmat kalusteet pitää vähentää poistoina.

Matka- ja tulonhankkimiskuluja

Jo mainittujen asioiden lisäksi Ahsanullah nostaa esiin matkakulut. Vuokraustoimintaan liittyvät matkakustannukset ovat vähennyskelpoisia menoja, ja asunto-osakeyhtiön yhtiökokoukseen tai hallituksen jäsenenä hallituksen kokoukseen vuokrausaikana tehdyt matkat ovat vuokraustoimintaan liittyviä matkoja. Vähennys perustuu matkoista aiheutuneisiin todellisiin kustannuksiin tai verohallinnon vahvistamaan matkakuluvähennykseen.

Sijoituskohteen hankinnasta aiheutuvat matkakustannukset eivät kuitenkaan ole vuokratuloista vähennyskelpoisia. Ne huomioidaan sijoitusasuntojen luovutusvoittoverotuksen yhteydessä.

Tulonhankkimislainojen korot voi vähentää kaikista pääomatuloista täysimääräisinä ilman euromääräistä rajoitusta tai omavastuuosuutta. Ahsanullahin mukaan on kuitenkin muistettava, että vuokrattuun omaisuuteen kohdistuvan velan korkoja ei saa vähentää, mikäli peritty vuokra ei vastaa käypää vuokraa.

Myös lainanhoitopalkkio ja kuukausittainen lainanhoitokulu ovat verovähennyskelpoisia menoja vuokratuloista. Lisäksi vuokranantaja voi vähentää pääomatuloistaan myös hankkimansa ammattikirjallisuuden, vuokraustoimintaan liittyvien koulutusten osallistumismaksut ja muut selvästi tulonhankkimistarkoituksessa syntyneet menot. Tällaiset kulut vähennetään Ahsanullahin mukaan yleisinä tulonhankkimiskuluina.

Lue myös:

    Uusimmat