Olisiko Ukraina voittanut sodan jo, jos länsi ei olisi vitkutellut aseavun kanssa? Osa sota-asiantuntijoista on viime päivinä esittänyt arvioita, joiden mukaan Ukraina olisi maksanut kovan hinnan länsimaiden vitkuttelun takia. Sotataidon laitoksen johtaja tyrmää ajatukset helposta voitosta.
Ukrainan sodassa eletään nyt kulutussodan vaihetta.
Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtajan Pasi Hirvosen mukaan Venäjä on pyrkinyt läpimurtoon ja saartamaan ukrainalaisia puolustajia, mutta rintamatilanteessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia.
– Ukraina pyrkii tietysti pitämään omat asemansa ja estämään mahdolliset Venäjän tavoittelemat läpimurrot.
– Ehkä nyt talven aikana se, mitä voidaan odottaa, on että molemmat osapuolet taktisella tasolla eli taistelukentällä pyrkivät saamaan omat asemansa mahdollisimman edulliseksi, Hirvonen toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Hirvosen mukaan Venäjä pyrkii toiminnallaan jatkuvasti kuluttamaan Ukrainan resursseja, ampumatarvikkeita ja henkilöstöäkin.
– Kyllä Venäjä siinä tavoitteessaan koko ajan onnistuu, eli Ukraina joutuu joka päivä koville puolustaessaan eri rintamalohkoilla, hän sanoo.
Olisiko sota voinut ratketa jo aiemmin?
Talviset pakkasolosuhteet ovat tehneet taisteluista rankkoja molemmille osapuolille. Ukrainassa on mitattu 15 asteen pakkasia alueilla, joilla pahimpia taisteluita käydään.
– Talvella on yleensä se vaikutus, että se hidastaa ja vaikeuttaa operaatioita ja sodankäyntiä. Osa ajasta menee ihan yksinkertaisesti vain toimintakyvyn säilyttämiseen. Talvi siis vaikuttaa molempiin osapuoliin, mutta ei myöskään tee eroa niiden välille – molemmat kyllä kykenevät toimimaan talvella, Hirvonen sanoo.
MTV Uutiset
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Sen sijaan länsimaiden lähettämällä aseavulla olisi merkitystä Ukrainalle - se tosin on kangistellut pahasti loppu- ja alkuvuoden aikana.
Aseavun tarjoaminen on noussut julkisuuteen myös muista syistä. Skotlantilaisen St. Andrewsin yliopiston strategisten opintojen professori Phillips O’Brien totesi joulukuun lopussa viestipalvelu X:ssä, että Ukraina olisi mahdollisesti jo voittanut Venäjän, mikäli se olisi saanut länneltä riittävää apua sodan alkuaikoina.
Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja tyrmää kuitenkin skotlantilaisen ajatukset.
– Se on rohkea arvio ja jälkiviisastelua, jota itse en halua harrastaa. Kaikki sotaa koko ajan seuranneet ovat siitä asiasta samaa mieltä, että ei ole olemassa yhtä asejärjestelmää tai niin kutsuttua ”hopealuotia”, jolla Ukraina olisi tämän sodan ratkaissut.