Trump teki päätöksensä: Öljy-yhtiö ExxonMobilin johtaja Rex Tillersonista Yhdysvaltain ulkoministeri

3:08img
Julkaistu 13.12.2016 13:20

MTV UUTISET - STT - AFP

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on valinnut öljy-yhtiö ExxonMobilin toimitusjohtajan Rex Tillersonin, 64, ulkoministerikseen.  

- Hänen sitkeytensä, laaja kokemus ja syvä ymmärrys geopolitiikasta tekevät hänestä erinomaisen valinnan Yhdysvaltain ulkoministeriksi, Trump sanoo lausunnossaan. 

0:52img

Yhdysvaltojen tuleva ulkoministeri siirtyy uuteen tehtäväänsä suoraan kansainvälisen öljybisneksen huipulta. Teksasilainen Tillerson on työskennellyt ExxonMobilin palveluksessa 41 vuotta, joista kymmenen viime vuotta toimitusjohtajana.

Mitään ulkopoliittista kokemusta hänellä ei ole, eikä hänen ajattelustaan ole juuri tietoa.

 

Tieto nimityksestä sai kuitenkin myönteisen vastaanoton Kremlissä. Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja ilmoitti, että presidentillä on Tillersoniin "hyvät ja asialliset" suhteet.   

Tästä todisteena Tillerson on saanut Putinilta Ystävyyden kunniamerkin. Korkea kunnianosoitus myönnetään ulkomaalaisille, jotka työskentelevät suhteiden parantamiseksi Venäjän valtioon ja kansaan. Exxonilla onkin ollut suuria hankkeita Venäjällä, jotka lännen pakotepolitiikka on pysäyttänyt.  

Tillersonin läheiset Venäjä-kytkennät herättivät heti epäilyjä nimityksen vaikutuksista, varsinkin kun viime päivinä on uutisoitu keskustiedustelupalvelu CIA:n epäilyistä, että Venäjä puuttui Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin Donald Trumpin kampanjan auttamiseksi. Läheisistä suhteista voi muodostua Tillersonille painolasti senaatin kuulemisissa.  

Muun muassa republikaanien veteraanipoliitikko ja entinen presidenttiehdokas John McCain on pitänyt Tillersonin läheisiä suhteita Putiniin huolestuttavina.  

- Vladimir Putin on roisto, tyranni ja murhaaja, ja jos joku väittää muuta, hän on valehtelija, McCain sanoi ennen kuin nimitys vahvistettiin.  

Tiukan neuvottelijan maine  

Öljyalaa seuraava analyytikko Vesa Ahoniemi kommentoi Tillersonin valintaa Ulkopolitist-blogissa ja arvioi, ettei Tillersonia kannata aliarvioida Venäjän ja Putinin juoksupojaksi. 

Toimivat Venäjä-suhteet ovat Exxonin kaltaiselle maailmanlaajuisesti toimivalle yhtiölle elintärkeät. Verrattuna moneen muuhun öljymaahan Venäjä on kaikista ongelmistaan huolimatta suhteellisen vakaa ja ennustettava toimintaympäristö. Maailman tavoitettavissa olevat öljyvarat vain sijaitsevat suurelta osin maissa, joissa instituutiot ovat tavalla tai toisella heikkoja.  

- Exxon ei ole hakeutunut Venäjälle pönkittääkseen Putinin valtaa. Venäjä on ainoita paikkoja, joissa kansainväliset öljy-yhtiöt voivat toimia, Ahoniemi sanoi STT:lle.  

Tillerson on puhunut Venäjään kohdistettuja pakotteita vastaan ja perustellut kantaansa sillä, että teknologian siirtoa koskevia pakotteita on käytännössä vaikeaa panna toimeen.  
- Teknologia aina vuotaa jotakin kautta, siitä on kokemusta jo kylmän sodan ajoilta. Pakotteiden suurimmat häviäjät ovat lain mukaan toimivat suuret yhtiöt, jotka eivät halua käyttää välikäsiä, Ahoniemi sanoi.  

Trump kehui ulkoministeriehdokastaan "maailmanluokan pelaajaksi" ja liikemieheksi. New York Times kuvaa profiilissaan häntä tiukaksi neuvottelijaksi, joka on tottunut jyräämään tahtonsa läpi. Lehti kuvaa takavuosina käytyä neuvottelua Jemenissä, joissa Tillerson pitkän väännön päätteeksi lopulta menetti malttinsa. Hän paiskasi paksun kirjan huoneen halki ja marssi mielenosoituksellisesti ulos. Exxonin liikekumppanit ja neuvottelukumppanit jäivät hämmentyneinä tuijottamaan.  

Tämän kaltainen perinteitä uhmaava käytös on voinut miellyttää draamaan mieltynyttä Trumpia, lehti arvioi.  

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat