Kommentti: Tillerson, Putin ja kummallinen näytelmä Moskovassa

mirja sipinen kommentti
MTV
Julkaistu 13.04.2017 17:14
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Samaan aikaan kun Yhdysvaltain tiedustelupalvelut tutkivat, onko Venäjä myötävaikuttanut Trumpin vaalivoittoon, ja kun Trumpin lähipiiristä ilmestyy kiusallinen Venäjä-paljastus toisensa jälkeen, Moskovassa rakennellaan trilleriä sen ympärille, suostuuko Putin tapaamaan vanhan tuttavansa Rex Tillersonin.

Eilen nähtiin todella kummallinen näytelmä, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson tapasivat Moskovassa. Tapaamisessa ei ollut mitään yllättävää – paitsi se, että tapaamisen toteutumista saatiin jännittää aivan viime minuutille asti.

Tillerson Putin

Rex Tillerson ja Vladimir Putin 15.6.2012 Exxon Mobilin ja Rosneftin sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Krasnodarissa. (Kuva: EPA/Mihai Klimentev / RIA Novosti)

Sadat toimittajat ja delegaatit olivat jo odotelleet Lavrovia ja Tillersonia tuntikausia, kunnes yhtäkkiä paljastettiin viivästyksen syy. Maailman lehdistö täyttyi dramaattisista otsikoista: Putin otti sittenkin Tillersonin vastaan! 

Toimittajien ja diplomaattien odottelulla ei sinänsä ole mitään suurempaa väliä, mutta kysymys kuuluu: Miksi tällainen erittäin julkinen draama?

Vierailuhan oli etukäteen tiedossa viikkokausia. Kylmähermoisena taktikkona tunnettu Putin tuskin hetken mielijohteesta päätti tavata Tillersonia illan kuluessa. No hyvä on, jutellaanpa nyt sitten. Kuka uskoo?

Tämä kaikki asettuu vielä kummallisempaan valoon, kun muistaa, että Putin ja Tillerson ovat hyviä, vanhoja tuttavia kymmenien vuosien takaa. Yhteisiä öljysopimuksia on tehty miljardeilla dollareilla.

Yhteisiä miljardisopimuksia ympäri Venäjää

Tillerson Putin Sechin

Presidentti Vladimir Putin kättelee Exxon Mobilin Rex Tillersonia, edessä vasemmalla tilannetta seuraa Rosneftin pääjohtaja Igor Sechin. Tässä allekirjoitustilaisuudessa yhtiöille myönnettiin pääsy Länsi-Siperiaan ja Tuapsen öljykentälle Mustallemerelle. (Kuva: EPA / Mikhail Klimentjev / RIA Novosti / Kremlin Pool.)

Rex Tillerson aloitti pitkän uransa Venäjän öljyn parissa jo vuonna 1998, kun hän nousi Exxon Neftgas Limitedin johtoon ja otti hoitoonsa Sahalin 1 -öljykentän Venäjän Kaukoidässä. Samalla hän solmi läheiset suhteet varapääministeriin ja Putinin luottomieheen Igor Sechiniin.

Seuraavat vuodet olivat Venäjän öljyalalla hurjia: Öljy-yhtiö Jukosin öljyvarat käytännössä kansallistettiin, sen talousrikoksista syytetty johtaja Mihail Hodorkovski pantiin kirjaimellisesti työleirille Siperiaan.

Rex Tillerson sen sijaan onnistui omissa kuvioissaan hyvin, säilytti hyvät suhteet Kremliin ja Putiniin ja nousi vuonna 2004 koko Exxon Mobilin johtoon.

Vuonna 2011 Exxonin kartta täydentyi massiivilla uusilla alueilla: Exxon sai pääsyn arktiselle alueelle Karan merelle ja etelään Tuapsen öljykentälle Mustalle merelle. Näiden sopimusten yhteisarvon on laskettu liikkuvan 200 - 300 miljardin dollarin tuntumassa.

Vertailun vuoksi: Suomen vuotuinen bruttokansantuote vuonna 2016 oli 214 miljardia euroa.

– Jos katsotaan Exxon Mobilin kymmenen vuoden aikana tekemiä sopimuksia, niin sellaisiin sopimuksiin ei saa allekirjoitusta, jos ei tunne henkilökohtaisesti presidentti Putinia, toteaa öljy-yhtiö Shellin entinen hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila torstain Helsingin Sanomissa.

Trumpin hallinnolla laajat Venäjä-kytkökset

Tähän päälle pitää vielä muistaa lukuisat Trumpin hallinnon todella omituiset Venäjä-kytkökset.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelut tutkivat parhaillaan, myötävaikuttiko Venäjä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa Trumpin valintaan. Useat Trumpin lähimiehet ovat jo joutuneet joko väistymään kokonaan (ex-turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn) tai jääväämään itsensä (oikeusministeri Jeff Sessions) jäätyään kiinni valehtelusta Venäjä-tapaamisistaan. 

Paul Manafort

Amerikkalaismedia julkaisi keskiviikkona uusia todisteita presidentti Trumpin vaalikampanjaan osallistuneiden Paul Manafortin (kuvassa) ja Carter Pagen Venäjä-kytköksistä.  (Kuva: EPA/Justin Lane)

Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin on osoitettu ottaneen vastaan merkittävästi rahaa Venäjä-mieliseltä ukrainalaispuolueelta. Tiedustelupalvelu FBI puolestaan on puolestaan kertonut oikeudelle, että sillä on ollut perusteltu syy epäillä Trumpin entistä ulkopoliittista neuvonantajaa Carter Pagea Venäjän agentiksi.

Kaiken tämän jälkeen temppuilu Moskovan tapaamisella vaikuttaa vähintäänkin oudolta. Joko suurvaltasuhteiden tuuli on yhtäkkiä kääntynyt tai sitten todistamme varsin kummallista ulkopoliittista näytelmää.

Tuoreimmat aiheesta

Mirja Kivimäki