Toistaiseksi Yhdysvaltojen pakotteilla ei ole ollut merkittäviä vaikutuksia Venäjän talouteen, ja tuskin on tuoreimmillakaan, arvioi Venäjän talouteen erikoistunut professori Pekka Sutela.
Haittavaikutuksia tulisi, jos pakotteet olisivat voimassa vuosikausia, Sutela sanoo. Venäjä on esimerkiksi riippuvainen öljy- ja kaasutuotannon teknologiasta, joka toimii vaikeissa olosuhteissa.
– Länsi-Siperian kentät ovat olleet Venäjän öljy- ja kaasutuotannon selkäranka. Niiden tuotanto alkaa supistua, koska hankalissa olosuhteissa tarvittavaa teknologiaa ei ole saatavissa muualta kuin länsimaista.
Öljyn hinnalla on enemmän merkitystä kuin pakotteilla. Venäjän talouskasvu hidastui jo ennen sanktioiden asettamista, eikä kasvua ole näköpiirissä. Sutelan mukaan Venäjä ehti tottua noin sadan dollarin öljyn hintaan, kun se nyt on pudonnut puoleen siitä.
– Keskeinen ongelma on ollut presidentti Putinin hallinnon kyvyttömyys tehdä päätöksiä.
Venäjä vihjasi perjantaina vastapakotteista. Venäjän presidentin tiedotuspäällikkö Dmitri Peskov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan, että Venäjän periaate on vastavuoroisuus pakoteasioissa, eikä maa poissulje epäsymmetrisiä vastatoimia Yhdysvaltojen uusiin pakotteisiin.
Sutelan mukaan Venäjällä on kovin vähän sellaista, millä se voisi kiusata Yhdysvaltoja. Yhdysvallat ei esimerkiksi tuo energiaa Venäjältä.
– Jos amerikkalaissenaattorin matkustusoikeus Venäjälle viedään pois, niin eipähän hän aikonut muutenkaan mennä Baikalille kesälomaa viettämään.
Sen sijaan EU-maita Venäjä voi Sutelan mukaan kiusata sanktioilla kohtuullisen tehokkaasti.