Öljyn hinta on noussut yli 15 prosenttia korkeimmalle tasolleen liki neljään kuukauteen, kertoo uutistoimisto Reuters. Brentin tynnyrihinta nousi markkinoiden avautuessa korkeimmillaan yli 19 prosenttia, lähes 72 dollariin tynnyriltä.
Nousu tasoittui hieman sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi antaneensa luvan laskea öljyä markkinoille Yhdysvaltain strategisista varmuusvarastoista.
Trump sanoi maan olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn hyökkäykseen, josta se on syyttänyt Irania.
– Saudi-Arabian öljyntuotantoa vastaan hyökättiin. Meillä on syytä uskoa, että tiedämme syyllisen. Olemme valmiina vastaamaan, mutta odotamme kunnes kuulemme Saudi-Arabialta kenen he uskovat aiheuttaneen tämän hyökkäyksen, ja millä ehdoilla tulemme jatkamaan, Trump kirjoitti Twitterissä.
Trump kirjoitti, että öljyä tulee markkinoille niin paljon, että kysyntään pystytään vastaamaan. Varastojen avaamisen syynä ovat Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin lauantaina tehdyt iskut, joiden vuoksi Saudi-Arabian öljyntuotanto putosi alle puoleen. Reutersin lähteiden mukaan Saudi-Arabian öljyntuotantokapasiteetin palauttaminen normaalille tasolle tulee viemään viikkoja.
Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejä.
Maailman suurimmat varastot
Uutiskanava CNN:n mukaan varmuusvarastoissa on 645 miljoonaa tynnyriä öljyä. Maailman suurimmat öljyn varmuusvarastot perustettiin öljykriisin jälkeen 1970-luvulla. Niistä on laskettu öljyä myyntiin vain kolme kertaa.
Tuorein varmuusvarastojen käyttö tapahtui kesäkuussa 2011, kun Libyan sisällissota järkytti öljynvientiä. Yhdysvallat pelkäsi, että öljyntuotannon häiriöt uhkaisivat haurasta, lamasta toipuvaa maailmantaloutta ja laski myyntiin 30 miljoonaa tynnyriä öljyä.
Tätä ennen varstoja käytettiin hirmumyrsky Katrinan jälkeen vuonna 2005, kun Meksikonlahden porausalueet kärsivät mittavia vahinkoja. Ensimmäisen kerran varmuusvarastoihin kajottiin, kun Yhdysvallat hyökkäsi Operaatio Aavikkomyrskyn nimellä tunnetussa sotilasoperaatiossa Irakiin vuonna 1991.
Varastot sijaitsevat syvällä maan alla Texasin ja Louisianan rannikkoalueilla. Niistä pumpatun öljyn matka markkinoille kestää noin kaksi viikkoa, joten sillä ei ole välitöntä vaikutusta.