Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ehdottaa MTV:n Uutisextrassa lakisääteistä velkakattoa.
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn vaatii, että lakiin säädettäisiin velkakatto, joka rajoittaisi valtion velkaantumista.
Rehn sanoo MTV:n Uutisextrassa, että Suomen Pankki aikoo esitellä oman mallinsa hallitukselle huhtikuun kehysriihessä. Mallia valmistellaan parhaillaan.
– Luotan ja toivon, että hallituksessa ollaan vastaanottavaisia viestille. Ja totta kai myös eduskunnan ja laajemmin kansalaisten joukossa. Suomi ei voi velkaantua nykyiseen tahtiin ilman, että kansantaloutemme perusta alkaa murentua, Rehn sanoo.
Rehnin mukaan Suomen Pankin valmistelema velkakattomalli voisi olla Ruotsin kaltainen.
Ruotsissa on vuodesta 2019 asti ollut käytössä velka-ankkuri, jonka mukaan julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen (bkt) saa olla enintään 35 prosenttia. Velkasuhde on nyt noin 30 prosenttia, kun se Suomessa on yli 75.
– Se on tuonut tuloksia. Ruotsissa taloudenpito on onnistunut paremmin kuin meillä, Rehn sanoo.
Ruotsissa velka-ankkuria ei ole kirjattu lakiin, mutta hallitus ja oppositio ovat sitoutuneet siihen yhdessä. Hallituksen on raportoitava toimenpiteistä suunnan kääntämiseksi, jos velka-ankkuri uhkaa ylittyä.
Lisäksi Ruotsissa hallitus ja oppositio sopivat yhdessä kahdeksaksi vuodeksi julkisen talouden ylijäämätavoitteesta.
– Kansainvälisten tutkimusten mukaan se on tapa, jolla on saatu hyviä tuloksia julkisen talouden kestävyydessä, ja Suomenkin kannattaisi hyödyntää tätä metodia, Rehn sanoo.
Suomen velka-ankkuri 60 prosenttiin
Rehnin mukaan realistinen velka-ankkuri Suomelle olisi 60 prosenttia. Parasta olisi, että asiasta kirjattaisiin lakiin.
– Silloin se olisi vankempi ja uskottavampi. Mutta olennaista on, että siihen kaikki todella aidosti sitoutuvat, siitä tässä on kyse.
– Realistinen tavoite on pyrkiä 60 prosenttiin vuosikymmenen vaihteeseen mennessä. Pidemmällä aikavälillä pitäisi tähdätä muiden pohjoismaiden tasolle, Rehn sanoo.
Ennusteiden mukaan Suomen velkasuhde on nousemassa yli 80 prosenttiin lähivuosina. Rehnin mukaan tahti on kestämätön, eikä talouskasvu riitä ylläpitämään hyvinvointiyhteiskuntaa.
Suomi on jo vuosien ajan rikkonut EU:n asettamaa 60 prosentin velkasuhdetavoitetta. Lisäksi Suomea uhkaa joutuminen EU:n alijäämämenettelyyn.
– Kaikki puolueet ovat olleet mukana toiminnassa, jossa Suomi on ajautunut velkakierteeseen. Siksi vetoan kaikkiin puolueisiin sen puolesta, että nyt sitouduttaisiin sellaisen keskipitkän aikavälin tasapainotavoitteeseen, joka palauttaisi julkisen talouden kestävyyden Suomessa.
Keskustelut aloitettava kehysriihessä
Hallitus kokoontuu huhtikuussa kehysriiheen päättämään uusista miljardiluokan sopeutuksista.
Kehysriihi olisi sopiva hetki aloittaa keskustelu lakisääteisestä velka-ankkurista, mutta asiasta tulisi sopia kaikkien eduskuntapuolueiden kesken, Rehn sanoo.
– Tämä vaatinee hyvin laajan parlamentaarisen yhteisymmärryksen, eli keskusteluja eduskuntapuolueiden ja -ryhmien kesken. Se voisi olla esimerkiksi parlamentaarisen työryhmän valmistelema ratkaisu, jonka pitäisi ulottua useampien vaalikausien yli.
Lue lisää: Valtiovarainministeri Purra: Hallituksella edessä vaikea kehysriihi, lisäsopeutustarve miljardeja
Myös pääministeri Petteri Orpo (kok.) on väläytellyt lakiin kirjattavaa velkakattoa, ja on sanonut hallituksen pohtivan asiaa kehysriihessä.
Lue lisää: USU: Pääministeri Orpo esittää lakiin kirjattua velkakattoa
Finanssipoliittista lakia on uudistettava joka tapauksessa, koska myös EU:n finanssipolitiikan säännöt muuttuvat tänä vuonna. Siksi yksi vaihtoehto olisi säätää velkakatosta osana finanssipoliittisen lain uudistamista.
Rehn arvioi, että lisäsopeutustarve tälle vaalikaudelle on noin kolme miljardia euroa hallitusohjelmassa jo sovittujen säästöjen lisäksi.
Hyvä nyrkkisääntö sopeutustoimille on taloustieteellisestä näkökulmasta tarkasteltuna Rehnin mukaan se, että noin kaksi kolmasosaa sopeutuksista toteutettaisiin menosäästöinä, ja yksi kolmasosa veronkorotuksina.
Katso Rehnin koko haastattelu Uutisextrassa MTV Katsomossa.
MTV:n Uutisextra myös MTV3-kanavalla lauantaisin kello 19.10.