Valtiovarainministeri Purra: Hallitus on valmis lisäsäästöihin, mutta niitä ei ehkä tarvita

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) toteaa MTV:n uutisten haastattelussa, että valtion velkasuhde näyttäisi näillä näkymin tasaantuvan vaalikauden loppuun mennessä. Jos niin käy, lisäsopeutustoimia ei Purran mukaan tarvita.

Valtiovarainministeri Riikka Purra korostaa, että velkasuhteen vakauttaminen on hallituksen tärkein talouspoliittinen tavoite. Julkisen talouden alijäämän puristaminen alle prosenttiin bruttokansantuotteesta ei ole yhtä ehdoton päämäärä.

– Tällä hetkellä näyttää, että tavoitteemme velkasuhteen vakauttamisesta toteutuu siellä hallituskauden lopussa eli vuonna 2027 ja tämä on ylivoimaisesti tärkein tavoitteemme, korostaa Purra.

Velkasuhteen vakauttaminen riippuu monesta tekijästä, eikä onnistuminen vielä ole varmaa.

– Kaikki on aika hilkulla. Katselemme desimaaleja ja erityisesti hyvinvointialueet on se merkittävä epävarmuustekijä. Siellä alijäämäkehitys on edelleen huolestuttavaa, muistuttaa Purra.

Hallitus valmis tarvittaessa lisäsäästöihin

Purran mukaan hallitus on sitoutunut velkasuhteen taittamiseen.

– Me olemme sitoutuneet tähän ja mikäli siltä näyttää, että tämä tavoite karkaisi, nyt ei näytä siltä, olemme valmiita tekemään lisätoimia, lupaa Purra.

Hallituksen yhdeksän miljardin euron sopeutusohjelma näyttää tämän hetkisten arvioiden mukaan riittävän myös EU:n talouskriteerien saavuttamiseen.

– Myös niiden osalta näyttää todennäköiseltä, että kaikki on kunnossa, vahvistaa Purra.

Ministerin terveiset oppositiolle

Valtiovarainministeri muistuttaa, että taloustalkoot jatkuvat myös seuraavien hallitusten aikana. Valtion velkasuhdetta ei vielä tällä hallituskaudella saada pysyvästi terveenpään kuntoon.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että velkasuhde nimenomaan vakautuu. Se tekee sen vain hetkellisesti kuten on ollut selvää koko ajan, mikä taas tarkoittaa sitä, että seuraava hallitus pääsee jatkamaan näitä sopeuttamistoimia varsin merkittävästi, jotta velkasuhde saadaan laskevalle uralle, toteaa Purra.

Purra lähettää terveisiä myös oppositiopuolueille, jotka samaan aikaan moittivat hallitusta liian kipeistä säästöistä ja liiasta velanotosta.

– Opposition suunnalla voitaisiin miettiä uskottavia vaihtoehtoja tälle ja pitää mielessä se, että olipa seuraavassa hallituksessa mitä puolueita tahansa, tämä linja ei lopu, muistuttaa Purra.

Lue myös:

    Uusimmat