MTV haastattelee syksyn mittaan kaikki presidenttiehdokkaat. Neljäntenä vuorossa on Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.
Olli Rehn on presidenttiehdokkaana Tasavallan parhaaksi ry:n valitsijayhdistyksen kautta. Hän kertoo lähteneensä ehdolle, sillä hänellä on vankka kokemus niin taloudesta kuin kansainvälisistä asioista.
Rehn toteaa toimineensa Euroopan unionin komission varapuheenjohtajana ja edustaneensa Euroopan unionia kansainvälisissä tehtävissä, niin ulko- kuin talouspoliittisissa asioissa.
– Tämän lisäksi tunnen maakuntien Suomen perin juurin ja olen stadiinmuuttaja neljänkymmenen vuoden kokemuksella, eli tunnen Suomen kaupungit että maakunnat perusteellisesti, Rehn toteaa.
Kyberhyökkäykset ja hybridiuhat haasteena
Viime aikoina yleistä keskustelua on aiheuttanut presidentin valtaoikeudet. Perustuslain mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Rehnin mukaan työnjako on kuitenkin selkeä.
– Tasavallan presidentti edustaa suomea Nato-huippukokouksissa, se on aika selkeästi ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja vastaavasti pääministeri edustaa Suomea Euroopan unionin huippukokouksissa. Se on tavallaan parlamentaarisen päätöksenteon piirissä selkeästi.
Rehnin mukaan olennaista on, että Suomella on yhteinen kanta, jota ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioissa hiotaan presidentin johtamassa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. isompi haaste on hänen mielestään kokonaisturvallisuuden kentällä sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden välimaastossa, jossa esimerkiksi kyberhyökkäykset ja hybridiuhat ovat haasteita.
– Me tarvitsemme nopeaa reagointikykyä ja sen takia olen esittänyt, että presidentin ja valtioneuvoston kannattaisi sopia valtion johtamisen yhteistyöasiakirjasta nojautuen perustuslain pykäliin ja täsmentää miten kokonaisturvallisuuden kentällä toimitaan, jotta toimitaan nopeasti, jos joudumme vaikka kyberhyökkäyksen kohteeksi, Rehn sanoo.
Tiitisen lista julkaistava
Rehn on kertonut kannattavansa niin sanotun Tiitisen listan julkistamista jo 20 vuoden ajan tavalla, joka turvaisi listalla olevien henkilöiden oikeusturvan.
– Eivät kaikki sillä listalla olevat ilmeisesti ole syyllistyneet mihinkään moitittavaan. Minusta ei ole enää muuta vaihtoehtoa kuin täysi avoimuus koskien Tiitisen listaa, Rosenholz-aineistoa ja muita siihen liittyviä aineistoja.
Mitä mieltä Olli Rehn Suomen taloustilanteesta? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.