Asukas halusi pehmentää kovaa betoniseinää puulla. Ikkunasta aukeaa näkymä merelle ja toiveena oli saada aaltojen liike jatkumaan sisätiloissakin. Se ei ollut niin vaikeaa kuin aluksi kuulostaa, sillä hyvin varustellusta puutavaraliikkeestä saa nykyisin hyvinkin mielenkiintoisesti höylättyä paneelia. Tähän valittiin toisiinsa saumattomasti sopiviksi mitoitettua tasa- ja aaltopaneelia; kun niitä yhdistellään pystysuoraan eri levyisinä sarjoina, saadaan aikaan hyvinkin lähelle asukkaan toivomusta pääsevä vaikutelma.
Kolmantena vaihtoehtona sarjaan kuuluu viistepaneeli. Ideana on se, että lautojen välit painuvat täysin umpeen. Tavanomaisesta paneelista poiketen tasapaneelinkaan lautojen välille ei jää ponttiuraa, vaan ainoastaan pienen pieni viiste. Paneelia saa joko puuvalmiina tai tehtaalla valmiiksi valkolakattuna, jota käytettiin tässä kohteessa.
Koska paneeli asennettiin pystysuoraan koolaus tehtiin vaakasuuntaisena 60 cm jaolla. Koolauspuut kiinnitettiin betoniseinään poravasaralla tehtyihin reikiin lyöntipropuilla. Myös reikien etäisyys toisistaan oli 60 cm. - Ennen poraamista on tarkastettava seinä molemmin puolin mahdollisten vesi- tai sähköjohtojen varalta.
Koolauspuiden paikat on ensimmäiseksi merkittävä seinään ritsilangalla. Porattaessa reikiä kannattaa käyttää samanaikaisesti pölynimuria imemään porausjäte pois, sillä erityisesti betoni- ja kipsilevyseinän pöly leviää muuten inhottavasti joka paikkaan.
Koolausrimana käytettiin 27 x 40 mm rimaa. Ohuemmallakin olisi pärjätty - paneelit kiinnitettiin naaraspontista naulaamalla ja peukalosääntöhän on se, että kiinnityspuun pitäisi olla kolme kertaa kiinnitettävää paksumpaa. Jos koolauspuita ohentaa, niiden kiinnityskohtia seinään tulee vastaavasti tihentää.
Paneelit voi naulata ilman koolaustakin esimerkiksi lastulevyseinään. Silloin pitää muistaa varoa puhkaisemasta levyn takana mahdollisesti olevaa höyrynsulkumuovia.
Panelointi aloitettiin pimeämmästä nurkasta ja edettiin sieltä kohden ikkunaa. Muutaman laudan välein tarkastettiin etenemän tasaisuus sekä ylä- että alareunasta. Koska kiinnitys tällä kertaa tapahtui naaraspontin alareunasta, pantiin ensin hiukan rakennusliimaa väliin tartunnan varmistamiseksi.
Kerrostalojen katot ovat useinkin aaltoilevia. Siksi tässä käytettiin katon ja paneelilaudoituksen yläpään välissä kapeaa rimaa eräänlaisena rakotulkkina. Listoitettuna siitä ei kuitenkaan saisi millään yhtä siistiä, varsinkin kun itse paneelikin aaltoilee. Alhaalle puolestaan sijoitettiin laudoituksen alapäätä vasten juuri tälle paneelityypille tarkoitettu lista, jonka paksuus vasta "laineen" paksuinta kohtaa. Tähän tullaan sitten aikanaan kiinnittämään jalkalista.
Pistorasioiden ja sähkökytkimien kohdalla on kaksi vaihtoehtoa: joko tilataan sähkömies nostamaan ne koroterenkailla samaan tasoon paneelin pinnan kanssa tai rakennetaan niiden ympärille paneelilaudasta pieni, siisti kehikko jonka sisälle ne jäävät entiseen tasoonsa. Vaikka ne jäävät hiukan paneelin pintaa syvemmälle, ne ovat kuitenkin siistin näköisiä ja helposti käytettävissä.
(JKA 30.9.2005)