Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani katsoo Suomen Olympiakomitean häirintäskandaalin ilmentävän laajempia ongelmia suomalaisessa urheilussa.
Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki jätti maanantaina tehtävänsä häirintätapauksen jäljiltä. Yle uutisoi viime viikolla, että Lehtimäki sai syksyllä kirjallisen varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käyttäytymisestä.
Lehtimäki kertoi saaneensa varoituksen lähetettyään yöaikaan "rajan ylittäneitä" viestejä kahdelle naiselle. Tiistaina Yle kuitenkin uutisoi, että Lehtimäki olisi kajonnut työtovereihinsa myös fyysisesti.
Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori ehti sanoa, ettei tapauksessa ollut kyse fyysisen koskemattomuuden loukkaamisesta. Torstaina hän kertoi lehdistötilaisuudessa antaneensa varomattomia lausuntoja "annettuaan lausuntoja nimenomaisesti niistä tapahtumista, jotka ovat johtaneet varoituksen antamiseen".
Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani ruotii vyyhtiä suorasanaisesti.
– Kyllähän tämä tapaus on kokonaisuudessaan järkyttävä – sekä häirintätapaus itsessään että myös prosessi, jolla se on Olympiakomiteassa hoidettu. Se on minusta huonon hallintatavan mukaista kaikin puolin, Itani kommentoi MTV Urheilulle.
Onko Vapaavuorella ja Olympiakomitealla tällä hetkellä SUL:n täysi luottamus?
– Suomen Urheiluliitto on yksi merkittävimpiä Olympiakomitean jäsenliittoja. Me tulemme ensi viikon perjantaina meidän omassa hallituksessamme käsittelemään tämän luottamusasian. Sitä ennen en henkilökohtaista mielipidettäni halua sanoa, koska sehän olisi nimenomaan tätä suhmurointia, josta Suomi-urheilussa pitää päästä eroon, Itani vastaa.
"Miksei tehtäisi laajemminkin näin?"
Itani muotoilee, että "tässä nimenomaisessa skandaalissa manifestoitui kaksi ongelmaa suomalaisessa urheilussa".
– Toinen on päätöksentekoon liittyvä ongelma yleisesti ja pienet piirit ja toinen on totta kai häirintä ja sukupuolittunut vallankäyttö. Valehtelisin, jos väittäisin, ettei sitä olisi urheilussa laajemminkin.
– Totta kai on paljon ihmisiä, jotka ovat tehneet hirveän tärkeää työtä sen kitkemisen vuoksi, mutta sitä edelleen on ja työtä pitää jatkaa.
Olympiakomitea tutkii myös toista häirintäepäilyä. Miten pöytä saadaan puhtaaksi?
– Ylipäätään suomalaisessa urheilujohtamisessa täytyy lisätä läpinäkyvyyttä. Esimerkiksi ihan konkreettisesti olemme Urheiluliitossa ensimmäisenä lajiliittona tehneet meidän hallituksemme pöytäkirjoista julkisia. Kuka tahansa voi niitä kysyä. Miksei tehtäisi laajemminkin näin? Läpinäkyvyys on todella tärkeää, se lisää uskottavuutta, Itani perkaa.