Tokion olympialaisia leimaa paine siitä, että kisat saataisiin vietyä läpi ilman koronaryöpsähdyksiä. Se näkyy urheilijoiden kisa-arjessa.
Maskit ovat urheilijoiden kasvoilla kaiken aikaa, paitsi suoritusten aikana ja oman huoneen oven sulkeuduttua selän takana. Käsiä pestään ja käsidesiä kuluu, mikä on jo kaikille tuttua.
Suomalaisurheilijat eivät joudu varsinaiseen karanteeniin, mutta vain kisakylä ja suorituspaikat ovat sallittuja paikkoja. Suomen olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen sanoo, että kisajärjestäjien luomat raamit ovat hyvin selkeät.
– Kyllä tässä varmasti on jokaisella osapuolella suuri paine siitä, että saadaan vedettyä olympialaiset terveysturvallisesti läpi, ja se näkyy kaikessa toiminnassa, Valtonen toteaa.
Vaikka urheilijoiden elämä on normaalista olympiakokemuksesta selvästi rajoitetumpaa, ei aiemminkaan ole turistipaikoilla pyöritty ennen omaa suoritusta. Nyt pitää vain lähteä heti pois, kun kisat on kunkin omalta osalta paketissa.
Kisakylän ruokalassa urheilijat syövät pleksiseinien välissä, eikä sosiaalista laji- ja kansallisuusrajoja ylittävää kokemusta pääse vaalimaan. Suomen joukkueella on normaaliin tapaan yhteiset tilat, joissa aikaa voi viettää, toki maski kasvoilla silloinkin.
– Ihmiset ovat erilaisia, toiset sietävät yksinoloa paremmin, toiset tarvitsevat enemmän sosiaalisia kontakteja. Joukkueen puolesta olemme varmistaneet, että yhteiset tilat ovat terveysturvalliset. Jos ihmiset haluavat pienessä porukassa viettää yhdessä aikaa maskit kasvoilla, se mahdollistetaan. Jokaisen psyykkinen hyvinvointi on myös erittäin tärkeää tällä matkalla, Valtonen muistuttaa.
Suomen urheilijat ja joukkueenjohto noudattavat ohjeistuksia vaaditusti ja jokainen Suomen joukkueen jäsen on saanut kaksi rokoteannosta, mutta aina on se mahdollisuus, että joku saa kisojen aikana tartunnan.
LUE MYÖS: Olympiauimarit Ida Hulkko ja Fanny Teijonsalo hämmensivät altaan reunalla – "Olen melkoinen saalis"
Jokainen joukkueen jäsen antaa päivittäin sylkinäytteen, josta testataan korona antigeeni-menetelmällä. Jos se osoittautuu positiiviseksi, samasta syljestä tutkitaan heti myös tarkempi PCR-näyte.
– Näin lääkärinä minulla on huoli vääristä positiivisista tuloksista, Valtonen sanoo.
– Siinä täytyy pitää mieli viileänä ja odottaa varmempi PCR-tulos vielä. Jos nämä kaksi olisivat positiivisia, vielä otetaan nenänäyte ja siitä myös PCR-tulos. Jos nämä kaikki olisivat positiivisia, henkilö joutuu eristyksiin kisakylän ulkopuolelle. Sitten alkaa kova kartoittaminen, onko lähikontakteja tapahtunut ja ketkä sitten joutuvat karanteeniin, Valtonen selvittää protokollaa.