Koululaisten konsertti peruttiin uskonnollisista syistä – Purra MTV:lle: "Missä jamassa tässä maassa ollaan"

Kun eräs peruskoulu Uudellamaalla päätti peruutti barokkikonsertin sen uskonnollisten viitteiden vuoksi, syntyi julkisuudessa kohinaa. Ratkaisua ovat kommentoineet niin tapahtuman järjestäjät kuin poliitikotkin.

Suomalaisen barokkiorkesterin ja Helsingin kamarikuoron oli määrä järjestää yhteisesitys, jossa oli tarkoitus soittaa barokkijärjestäjä Georg Friedrich Händelin Messias-oratoriota. Teos perustuu Raamatun teksteihin.

Koulun rehtori perui keskiviikoksi suunnitellun konsertin vain muutamaa päivää aiemmin.

Helsingin Sanomat uutisoi tapahtumajärjestäjien kannanotosta ja sittemmin nämä ovat julkaisseet kirjoituksen myös itse sosiaalisessa mediassa. 

Purra ei ymmärrä päätöstä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi MTV Uutisille ajatuksiaan korvauksiin ja konserttien perumisiin liittyen kristillisiin sisältöihin.

– Se kertoo valitettavasti siitä, missä jamassa tässä maassa ollaan, hän sanoi MTV Uutisille.

Purran mukaan kristillisyyttä on alettu pelkäämään.

– Ilmeisesti näissä kouluihin liittyvissä, voiko niitä kohuiksi sanoa, on kyse siitä, että voimakkaan vakaumuksellisesti uskonnottomat henkilöt ovat kokeneet loukkaavaksi jollain tapaa kristillisyyteen viittaavan toiminnan kouluissa. Itse en voi tällaista ymmärtää ja pidän sitä hullunkurisena.

Purra kommentoi, että Suomi on kristilliseen perinteeseen nojaava maa.

Kysyimme Purralta myös, näkeekö hän vaarana sen, että tällaisia perumisia tulee lisää. Katso yltä videolta, mitä hän tähän vastasi.

Tapahtumajärjestäjien kommentit

Jo aiemmin järjestäjät ottivat päätökseen kantaa Facebook-päivityksessä, jonka allekirjoittivat Suomalaisen barokkiorkesterin toiminnanjohtaja ja taiteellisen johtoryhmän jäsen Laura Kajander sekä Helsingin kamarikuoron taiteellinen johtaja Nils Schweckendiek ja toiminnanjohtaja Martti Anttila.

He kertoivat olevansa sitä mieltä, että perumisen taustalla oli vastikään sattunut tapaus Hämeenlinnassa, jossa kaupunki sai yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalta kehotuksen maksaa 1 500 euron hyvityksen uskonnottomalle oppilaalle, joka vuonna 2022 altistui koulussa musiikin kuuntelulla kristillisille arvoille. Tämä tapaus tulkittiin syrjinnäksi.

Kolmikko kertoo olevansa järkyttynyt tapausta seuranneesta tilanteesta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Mielestämme on erittäin tärkeää ymmärtää omaa ja muiden historiaa ja uskontoja. Kaikkea, mitä ymmärtää, ei tarvitse henkilökohtaisesti allekirjoittaa. Händelin suuret oratoriot – kuten tässä tapauksessa Messias – ovat merkittävä osa eurooppalaista kulttuuriperintöä, päivityksessä muun muassa kirjoitettiin.

– Toivomme kouluille selkeitä ohjeita tunnustuksellisten tilaisuuksien erottamiseen yleisestä kulttuurityöstä.

Myös laulaja otti kantaa

Kiertueen laulaja Veera Kuusirati avasi hänkin sanaisen arkkunsa. Hän kertoi lasten olleen aiemmissa koulukonserteissa kovasti kiinnostuneita esityksestä. Hän toivoi, että lapsilta ei viedä mahdollisuutta ilahduttaviin kulttuurikokemuksiin. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Tunnustukselliset uskonnolliset tilaisuudet ovat tietysti asia erikseen. Yllä olevassa hämeenlinnalaisessa koulussa konsertti oli mahdollista toteuttaa siten, että oppilaiden vanhempia tiedotettiin konsertin tarkemmasta sisällöstä etukäteen. Oletan (mutta tämä ei ole varmaa tietoa), että halutessaan konsertista olisi saanut jättäytyä pois. Tämä olisi mielestäni oikein hyvä toimintatapa muutenkin!

Kuusirati päätti päivityksensä seuraaviin sanoin.

– Kouluilla oli kyllä alusta lähtien tieto, että konserteissa kuullaan otteita Messias-oratoriosta. Jos tästä jää epäselväksi, että laulujen tekstit saattavat olla uskonnollisia, niin en tiedä miten päin olla.

Poliitikot tuohtuivat

Perumispäätöstä on ihmetelty kovasti viestipalvelu X:ssä. Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) kommentoi asiaa seuraavasti:

– Taide ja kulttuuri kertovat siitä, mistä olemme tulleet ja keitä olemme - ne kertovat tarinaamme. Kulttuuriperintöä ei pidä pelätä, hän kirjoittaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Koululaisten barokkikonsertin peruminen on vahvaa ylireagointia.
Koulut ovat kulttuurikasvatuksen paikkoja, ei hukata sitä!

Lisäksi kantaa on ottanut muun muassa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.)

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Ei näin. Toivottavasti tämä ei pidä paikkansa. Millainen yhteiskunta on se, jossa koululaiset eivät saa kuulla barokkikonserttia ja oppia tuntemaan kulttuurihistoriaa. Tällainen yliherkkyys ei turvaa oikeuksia, vaan rajoittaa mahdollisuuksia.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi puolestaan kommentoi:

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Ovatko ihmiset tulleet aivan hulluiksi? Bachia ja Händeliä ei voi enää kuunnella kouluissa??? Nyt järki ja suhteellisuudentaju käteen. Oppineet ihmiset asettavat itsensä naurunalaiseksi, hän päivitteli.

Vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen muistutti päivityksessään, että suomalainen kulttuuri on kietoutunut kristinuskoon.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Se näkyy etenkin vanhoissa teoksissa sävellyksistä kuvataiteeseen. Ei niiden kuuntelu tai katselu ole uskonnon harjoittamista tai julistamista, se on sivistyksen lisäämistä.

Kansanedustaja Atte Kaleva (kok) kysyi omassa päivityksessään, onko järki tyystin kadonnut yhteiskunnasta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Meidän pitäisi olla ylpeitä länsimaisesta, kristillisyyteen pohjaavasta kulttuuriperinnöstämme, ei hävetä sitä. Tämä woketus on nyt kerta kaikkiaan mennyt liian pitkälle!

Myös entinen jääkiekkoilija Teemu Selänne on kommentoinut asiaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Suomalaiset nyt herätys perkele, hän kirjoitti.

Juttua päivitetty 9.11.24 klo 14.14 lisäämällä ministeri Multalan somepäivitys.

Lue myös:

    Uusimmat