Olympiamatkalla menehtynyt Marko Leppä lausui pojastaan pysäyttävät sanat MTV:lle kisojen alla

Aleksi Leppä debytoi olympiatasolla: "Unelma pikkupojasta lähtien" 2:34
Näin Aleksi Leppä ja isä Marko Leppä kommentoivat olympiamatkaa Pariisin kisojen alla MTV Urheilulle: "Unelma pikkupojasta lähtien".

Olympia-ampujan Aleksi Lepän valmentajaisä Marko Leppä menehtyi sairauskohtaukseen ollessaan matkalla seuraamaan poikansa otteita. Isä Leppä oli poikansa tukena jo uran alkuhetkistä lähtien.

Suomen Ampumaurheiluliitto tiedotti sunnuntaina, että Marko Leppä menehtyi perjantaina sairauskohtaukseen ollessaan perheensä kanssa lentokoneessa matkalla seuraamaan poikansa Aleksi Lepän suorituksia Pariisin olympialaisissa.

Marko Leppä oli itsekin intohimoinen ammuntamies, joka teki laajalti töitä ammunnan parissa.

MTV Urheilu kävi toukokuussa haastattelemassa Aleksi ja Marko Leppää edessä siintäneisiin olympialaisiin liittyen. Vaikka isä Leppä on ollut aina poikansa tukena tämän tiellä kohti viiden renkaan kisoja, on polte lajiin lähtenyt lopulta Aleksista itsestään.

– Oma halu on kaikista tärkein. Silloin kun Aleksi täytti 15, hän ampui viimeiset kultahippukisat, jotka ovat tällaiset, ei SM-kisat, mutta sitä vastaavat lapsiurheilun kisat. Ne kun oli ammuttu, oli vaihtoehto siirtyä nuorten sarjoihin tai lopettaa. Siinä kohtaa sanoin, että sinulla on kolme vaihtoehtoa. Laitetaan kalusto myyntiin ja aikaa mopoille ja kavereille, tai sitten rupeat harrastamaan ammuntaa. Otetaan sinulle kaappiin (kivääri) ja käyt silloin kuin haluat. Tai sitten rupeat tekemään tosissasi. Jos sen valitset, silloin ei ole ainakaan mopoilulle aikaa, kun koulutkin pitää käydä, Marko Leppä kertoi toukokuussa MTV Urheilulle.

– Mielestäni on tärkeää, että sinä päätät, mikä se (ratkaisu) on. Poika sitä mietti toista viikkoa. Ehdin jo vaimolta kysyä, että onko hän sinulle puhunut mitään. Yhtenä päivänä istuttiin saunassa ja hän sanoi, että hän on miettinyt, jos hän rupeaisi tekemään tosissaan. Olisi hyvät mahdollisuudet, jos sinä olet siinä tukena. Sanoin kyllä. Jos tämän valitset, niin se on kova tie. Niinäkin aamuina, kun ei oikein oma into riitä, niin kyllä minä potkin sinut radalle. Siitä se lähtee. Koin sen niin, että Aleksi itse päätti, mitä hän alkaa tekemään. Tässä on nyt valinnan tien – toivottavasti ei päätös, mutta oikea suunta, Leppä jatkoi.

Isän mukaan poika harjoitteli alkuun ehkä hieman liian letkeästi, mutta samassa harjoitusryhmässä olleiden tovereiden esimerkit saivat Aleksi Lepän petraamaan itsekin. Sittemmin isän ei enää tarvinnut pelätä poikansa laiskottelevan.

– Siinä Aleksille tuli hyvä malli, millä tavalla olisi syytä treenata, niin se ei voinut enää laiskotella. Nyt määriin ei tarvitse enää puuttua.

Lepän perheen yksi suuri unelma toteutui viime kesänä, kun Aleksi ampui itselleen olympiapaikan Pariisiin. Isä Lepälle poikansa saavutus oli todella merkittävä.

– Se on tavallaan creme de la creme. Ei voi olla tavoitteet korkeammalla. Tätä on pidetty tavoitteena Riosta alkaen. Tokiossa se oli lähellä ja nyt se toteutui. Nyt vain se, että osataan mennä sinne oikealla mielellä, ja tehdä suoritus sellaisena kuin sen osaa, isä Leppä kertoi.

– Se on iso juttu, että tuolla ollaan. Toki sinnekin pitää asettaa tavoitteet. Jos ei jalat maasta irtoa, niin olisi kova juttu päästä finaaliin kahdeksan parhaan joukkoon.

29-vuotias Aleksi Leppä on tavoitellut olympiapaikkaa jo vuosia. Olympiaunelman toteutuminen oli jo lähellä Tokiossa, mutta se jäi lopulta todella pienestä kiinni. Tuolloin pettymykseen suhtauduttiin kuitenkin kypsästi.

– Yhdestä sijasta kiinni. Jos kympin halkaisija on 0,5 millimetriä ja se jaetaan kymmeneen osaan, niin yhden sellaisen osan. Kyllähän se harmitti tietenkin. Jotenkin tuntuu, kun mitään ei ole saanut helpolla, niin jotenkin tuo käy siihen meidän malliimme, että mennään vaikeimman kautta, isä Leppä sanoi.

Leppä aloitti olympiaurakkansa sunnuntaina 10 metrin ilmakivääriammunnassa, kun hän sijoittui karsinnassa sijalle 22. Leppä kisaa vielä keskiviikkona 50 metrin pienoiskivääriammunnassa.

Lue myös:

    Uusimmat