Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski myöntää, että kultamitali olisi Pyeongchangin olympialaisista tärkeä asia.
Olympiakomitean virallisten laskujen mukaan mitaliodotus kisoista on 6,45 mitalia. Puhtaisiin tilastoihin perustuen Olympiakomitea näkee kymmenen mitalipotentiaalista urheilijaa/joukkuetta Suomen 97-henkisessä olympiajoukkueessa.
Kojonkoski painottaa, että "turhia" urheilijoita ei ole valittu, valintakriteerinä on mahdollisuus 16 parhaan joukkoon yksilökisassa tai joukkueena kahdeksan parhaan joukokon.
Tilastokeskus Gracenote Sports laski virtuaalisesti, että Suomelle tulisi kisoista kuusi mitalia, kaikki pronssisia. Kojonkoskelle värillä on väliä.
– Minulle on väliä menestyksellä, sillä että suomalainen urheilu saavuttaa menestystä. Siihen julkisuuskuvaan kuuluu, että me saavuttaisimme kultamitalin. Se tuo ihan erilaisen riemun kansakuntaan. Sen jälkeen hopea ja pronssikin maistuu paremmalta.
– Tämä toimisto ennusti meille kuutta pronssimitalia, se nyt ei olisi ihan tyydyttävä, Kojonkoski linjasi.
Viikonlopun kohu
Viikonloppuna parranpärinää aiheutti taitoluistelun olympiapaikan kohtalo. Viveca Lindfors hankki paikan Suomelle, mutta Emmi Peltonen pääsee kisoihin, koska hänellä on paremmat pisteet tämän kauden kisoista. Lindfors vaikutti EM-kisan jälkeen katkeralta, mutta Kojonkosken mukaan valintakriteerit olivat selkeästi sovitut taitoluisteluliiton ja valmennuksen kanssa.
– Urheilija katsoo asiaa omasta näkökulmastaan, joten on ymmärrettävää, että tulee pieniä purkauksia. Viveca sai meille olympiapaikan. Minun mielestäni tämä oli reilu ja selkeä (päätös), me haemme parasta urheilijaa olympialaisiin, Kojonkoski totesi.
– Monissa muissa tilanteissa ja maissa joku toinen urheilija on voinut ansaita paikan ja kalkkiviivoilla, kun valinta tehdään, joku toinen on mennyt edelle.
Rajatapaukset
Huippu-urheiluyksiköllä on jokaisen lajin vastaava, joka on tekemässä päätöksiä yhdessä lajin valmennusjohdon kanssa. Näin saadaan ehdotus, jonka perusteella Huippu-urheiluyksikkö tekee päätöksen ja lopulta Olympiakomitean hallitus vahvistaa valinnat.
Olympiavalintoja on valmisteltu pitkän aikaa. Viime hetken pudotuksia ei tullut, mutta lopussa joudutaan käymään läpi rajatapauksia. Tällä kertaa sellaisia olivat alppihiihtäjä Andreas Romar, lumilautailija Anton Lindfors sekä pikaluistelija Elina Risku.
– "Turhia" urheilijoita ei kisoissa ole. Jos et pääse kisaan starttaamaan, se ei ole kenenkään etu, Kojonkoski sanoo.
– Esimerkiksi Romarilla on potentiaalia olla 16 joukossa, vaikka tällä kaudella sijoituksia ei sinne ole. Me kuitenkin tunnemme hänet ja tiedämme, että kun hän on kunnossa, hän on varsin kilpailukykyinen, Kojonkoski totesi ja muistutti vuoden 2013 MM-kisojen alppiyhdistetyn nelossijasta.
Suomen 97 joukkueen ryhmä kasvaa vielä viidennellä miesmäkihyppääjällä sekä 1-4 maastohiihtäjällä.