Yhteiskunnan tuen lisääminen huippu-urheilulle ei ole Olympiakomitean tuoreen puheenjohtajan Timo Ritakallion mielestä realistista.
- Meidän on varmistettava, että osaisimme käyttää resurssit hyvin koko kansan liikuttamisessa ja huippu-urheilun tukemisessa, Ritakallio sanoi keskiviikkona Helsingissä.
Resurssien käytössä Olympiakomitealla on itsetutkiskelun paikka. Opetus- ja kulttuuriministeriö perää OK:lta takaisin yli 400 000 euroa valtionavustuksia, ja kiista on hallinto-oikeuden ratkaistavana.
Kansanedustaja Harry Harkimon (kok.) työryhmä selvittää, miten liikunnan ja urheilun avustusmäärärahoja pitäisi selkeyttää. Ritakallio odottaa työryhmältä paljon ja toivoo, ettei Olympiakomitean oma varainhankinta pienentäisi avustuksia, kuten nykyään tapahtuu.
- Tarvitsemme huippu-urheilun menestystä kansallisen itsetunnon ja yhteisöllisyyden vuoksi, hän perusteli yhteiskunnan tukea.
Ritakallio toivoo, että yrityselämä lähtisi Suomessa vahvemmin mukaan urheilun tukemiseen.
- Nuori huipulle tähtäävä urheilija ottaa ison taloudellisen riskin, kun satsaa urheiluun. Meidän pitää löytää uusia tapoja siihen, että lahjakas urheilija voi keskittyä urheiluun ja saa siihen tarvittavan tuen.
- Yritystenkin pitää hyötyä urheilun tukemisesta, ja siihenkin pitää löytää uusia tapoja, Ritakallio sanoi.
Keskiviikkona VVO-konserni julkisti seitsemän tukiurheilijaa ohjelmassa, joka alkoi vuonna 2012. Yhtiön alkuperäisistä tukiurheilijoista mukana jatkavat aitajuoksija Nooralotta Neziri ja ratakelaaja Henry Manni. Uusina tukea saavat aitajuoksija Oskari Mörö, alppihiihtäjä Riikka Honkanen, lumilautailija Emmi Parkkisenniemi, freestylehiihtäjä Joona Kangas ja suunnistaja Anna Haataja.