Huippu-urheilun siirtämistä ministeriön vastuulle ajava ryhmä uskoo, että Suomikin voi yltää kesäolympialaisissa nollan mitalin sijaan 8-9 mitaliin. Ryhmään kuuluvan tutkija Kati Lehtosen mukaan mahdollisuuksien ikkuna on auki.
Nolla mitalia Pariisin kesäolympialaisista on sysännyt suomalaisen huippu-urheilun kohti muutosten vaatimusta, mutta käyttöön otettavat keinot ovat vielä hämärän peitossa. Miten huippu-urheilu olisi viisainta organisoida, jotta resurssit olisivat parhaassa käytössä ja lahjakkaat urheilijat saisivat tarvitsemansa tuen pyrkiessään kansainväliselle huipulle?
Viime viikolla ryhmä huippu-urheilun tilasta huolestuneita urheiluihmisiä esitti, että huippu-urheilun vetovastuu siirtyisi Olympiakomitealta opetus- ja kulttuuriministeriön alaiselle kevyelle asiantuntijaorganisaatiolle. Uudistus on nimetty Sisuksi, ja se tehostaisi etenkin urheilija-valmentaja-parien toimintaa.
Ryhmä esitteli näkemyksiään tiistaina tarkemmin Helsingissä. Heidän mielestään Sisu voisi rakentua puolessa vuodessa eikä resursseja tarvittaisi nykyistä enempää kuin alkuvaiheessa.
– Emme ole Olympiakomiteaa vastaan, vaan olemme suomalaisen huippu-urheilun asialla. Suomessa on rahaa, loistavia olosuhteita ja riittävästi lahjakkaita urheilijoita, sanoi ryhmään kuuluva Sami Itani, Urheiluliiton entinen puheenjohtaja.
– Mahdollisuuksien ikkuna on auki. Päätökset eivät ole meidän käsissämme, mutta pitää pystyä päättämään, mikä suunta otetaan, korosti ryhmään kuuluva liikuntatutkija Kati Lehtonen.
Ministeriö ennakoi muutoksia
Opetus- ja kulttuuriministeriö muistutti maanantaina tiedotteessaan, että suomalaisessa huippu-urheilussa ei ole laitettu käytäntöön niitä toimenpidesuosituksia, joita suomalainen ja kansainvälinen tutkijaryhmä esittivät kesäkuussa 2022. Raportin tekijöihin kuuluva professori Karl-Erik Michelsen on Itanin tavoin mukana lobbaamassa Sisua.
Urheilusta vastaavan ministerin Sandra Bergqvistin (r.) mukaan muutoksia on luvassa.
– Valmistelemme ministeriössä mallia, joka palvelee huippu-urheilua ja huippu-urheilijoita parhaalla mahdollisella tavalla. Valmistelu pohjautuu tietoon ja aiempiin kokemuksiin, sillä rajalliset resurssit on kohdistettava vaikuttaviin toimenpiteisiin, Bergqvist totesi tiedotteessa.
Sami Itanin mukaan Olympiakomiteassakin on tieto ongelmista ja siitä, miten ne voidaan korjata, mutta intressejä muutokseen ei ole löytynyt.
Vaatimustasoa syytä nostaa
Sisu-ryhmän mukaan Suomen pitäisi saada kesäolympialaisista 8–9 mitalia, jos vertailukohdaksi ottaa samantapaisia verrokkimaita. Talvilajeissa Suomen menestys on toistaiseksi ollut hyvää, mutta se voisi olla parempaakin. Esimerkiksi Pekingin 2022 talvikisoissa mitaleista vastasivat jääkiekko ja muutama hiihtäjä.
Itanin, Michelsenin ja Lehtosen lisäksi Sisua miettineeseen ryhmään kuuluvat kävelyn maailmanmestari ja nykyinen valmentaja Valentin Kononen, Urheiluliiton entinen toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä ja ex-sulkapalloammattilainen Anu Nieminen, joka valmentaa muun muassa keväällä EM-pronssia voittanutta Joakim Oldorffia.
Sulkapallon huippumaassa Tanskassa pelaajaurallaan valmentautunut Nieminen korosti vaatimustason nostoa.
– Suomessa on helppo olla hyvä, koska sisäistä kilpailua on liian vähän. Meidän pitää katsoa myös itseämme peiliin, että emme tee Suomessa kovin hyvää työtä. Meidän pitää antaa urheilijoille mahdollisuus ja eväät päästä huipulle, Nieminen sanoi.
Sisu-ryhmä haluaa suunnata resurssit noin sadalle urheilijalle, joiden ehdottomana tavoitteena on kansainvälinen huippu. Sisu seuraisi heidän valmentautumistaan ja etsisi heille parhaan mahdollisen tuen.
– Tuen kriteerit olisivat kaikkien tiedossa, ja tekemistä seurattaisiin kuuden kuukauden jaksoissa, Kononen kertoi.