MTV Uutiset uutisoi kaksi vuotta sitten slovakialaisen arkkitehtitoimiston kehittämästä Ecocapsule-konseptista. Kyseessä on minikokoinen, siirrettävä asumisratkaisu, joka lupaa tarjota modernin asumisen mukavuudet vaikka keskellä erämaata - kaukana sähköverkoista, vesijohdoista ja muusta infrastruktuurista.
Ecocapsule
-Minikokoinen liikuteltava talo, joka tarjoaa nykyaikaiset mukavuudet omavaraisesti paikasta ja sähköverkoista riippumatta.
-Reilun neljän metrin pituinen ja yli kahden metrin levyinen Ecocapsule tuottaa virtaa integroidun tuuliturbiinin ja aurinkokennojen avulla. Saatu energia varastoidaan akkuun.
-Ecocapsulessa pystyy majoittumaan kaksi aikuista.
-Sisältää sängyn, WC-tilat suihkulla ja pienen keittiön juoksevalla vedellä.
-Ecocapsule ei tarvitse ulkopuolista energiaa, joten sen kanssa voi majoittua vaikka erämaassa. Silti se tarjoaa mm. lämpimän veden ja keittiössä voi myös kuumentaa ruuan.
-Pyöreän muotokielen ansiosta Ecocapsule kykenee keräämään sadevettä ja pinnalle muodostuvaa kastetta käyttöönsä. Vesisuodattimien luvataan mahdollistavan monipuolisesti veden käyttämisen.
-Talo on eristetty ja siinä on lämmitysjärjestelmä.
-Painaa noin 1500 kiloa.
Nyt projektissa on edetty siihen pisteeseen, että ensimmäiset 50 Ecocapsule-asumusta on saatu myyntiin. Hinta on vielä tässä vaiheessa melko suolainen, sillä Ecocapsulen ensimmäiset 50 kappaletta maksavat 79 900 euroa. Seuraavan sukupolven asumusten luvataan olevan halvempia ja niistä otetaan jo ennakkotilauksia vastaan.
Yhtiöstä kerrotaan MTV Uutisille, että massatuotannossa Ecocapsulen pyritään saamaan mahdollisimman alhaiseksi, jotta tavoitettaisiin laajempi asiakaskunta. Ecocapsulea tullaan myymään myös Skandinaviassa.
Ecocapsulen tiedottaja Matej Gyárfáš kertoo, että start-up -yrityksen alkumatkaan on mahtunut pieniä kuoppiakin.
-Kun aloimme kehittää Ecocacpsulen teknistä puolta vuonna 2009, niin vaaditut teknologiat olivat tuolloin liian kalliita tai ne eivät olleet riittävän tehokkaita. Tämä on onneksi muuttunut vuosien varrella ja vuonna 2014 saimme rakennettua tarvittavilla teknologioilla varustetun prototyypin. Projektin hyvä puoli on siinä, että Ecocapsule näyttää herättävän positiivisia ideoita yhteistyöstä ja jatkokehityksestä ympäri maailmaa.
Gyárfášin mukaan Suomestakin on tullut asian tiimoilta positiivista palautetta, mutta tilauksia ei ole vielä toistaiseksi tullut.
Suomen olosuhteet talviaikaan aiheuttavatkin Ecocapsulen toiminnalle kovat vaatimukset. Ecocapsule takaa toimintavarmuuden -12-40 asteen välisissä lukemissa. Tämä ei vielä riitä Suomen kylmimpinä talvikuukausina. Gyárfášin mukaan työtä tehdään jatkuvasti, jotta äärilämpötilojen aiheuttamat vaatimukset saadaan täytettyä.
- Ja akut voidaan ladata myös ulkoisella lähteellä, mikäli voimanlähteistä (auringonvalo, tuuli) on pulaa.
MTV Uutiset kysyi myös, minkälaiset terveiset Ecocapsulen väki haluaa lähettää suomalaisille, jotka ovat kiinnostuneita ekoasumisesta.
-Haluamme kiittää kaikkia tukijoitamme Suomessa ja haluaisimme tulla myös sellaisten ihmisten tietoisuuteen, jotka eivät vielä tiedä Ecocapsulesta. Ekologinen kestävyys on avainasemassa toiminnassamme ja haluamme nähdä paremman ja vihreämmän tulevaisuuden, toteaa Gyárfáš.