Ruotsalainen startup-hengessä toimiva yritys Candela haluaa tehdä venelyissä saman, mitä Tesla teki autoilussa: arkipäiväistää sähkökäyttöisyyden.
Candela Primero
Pituus 7,50 m
leveys 2,50 m
Toimintasäde n. 60 merimailia (111 km)
Teho 42 kW
Akusto 40 kWh Lithium ion NMC
Hinta (arvio) 185 000 euroa
Candelan ensimmäinen malli kantaa nimeä Primero. Sen kyytiin mahtuu kuljettajan lisäksi neljä matkustajaa.
Myyntivaltikseen Candela nimeää sen, että Primero kykenee täysin samaan kuin perinteinen polttomoottorikäyttöinen lajitoverinsa, mutta ympäristöystävällisesti: nollapäästöillä, vähäisellä melulla.
Inspiraatio karmeista kulutuslukemista
Candela väittää veneensä olevan riippumaton aallokosta, joka tuo matkustusmukavuuteen yhden valttikortin lisää suhteessa polttomoottorillisiin kilpailjoihinsa. Primerossa hyödynnetään kantosiipitekniikkaa.
– Inspiraatio sähkömoottoriveneen tekemiselle lähti veneilyharrastuksestani. Pidin hulluna sitä polttoaineen määrä, jonka veneeni kulutti. Ensimmäinen veneeni oli 25-jalkainen Bertram, kaunotar vuodelta 1967. Se kulutti sata litraa bensiiniä sadan kilometrin matkalla, ja se on esimerkiksi 15-kertainen määrä autooni verrattuna, Candela Speed Boats AB:n perustaja Gustav Hasselskog kertoo MTV Autoille.
Insinöörinä Hasselskog ryhtyi miettimään, millä tavalla kulutusta voisi pienentää.
– Lopetin kemikaaliyhtiön toimitusjohtajana, ja minulla oli aikaa tutkia asiaa. Päättelin, että yhdistämällä kevyen hiilikuiturungon ja kantosiipitekniikan, pystyisi kulutusta vähentämään 80 prosenttia. Samaan aikaan sähköautobuumi oli alkamassa ja yllätyksekseni sain selville, että on mahdollista toteuttaa sähkövene, jolla on polttomoottoriveneiden käyttösäde ja hyvin nopeutta, mutta ei sitä mieletöntä kulutusta ja päästöjä, hän kertoo.
Osaajia löytyi mielenkiintoisilta aloilta
Tämän jälkeen Hasselskog keksi selvitellä markkinatilannetta. Suureksi yllätyksekseen hänelle selvisi, että sähkömoottoriveneitä ei ollut markkinoilla lainkaan.
– Odotin esimerkiksi Google-haulla saavani tuhansia osumia sähköveneistä. En saanut yhtään. Päätin yrittää.
Tässä vaiheessa Hasselskog tajusi, että hänellä ei ollut osaamista kaikista tarvittavista teknisistä osa-alueista.
– Ryhdyin etsimään parasta mahdollista vapaana olevaa talenttia esimerkiksi kantosiipi- ja rakennetekniikan osaajista, sähkövoimanlähteitä tuntevista osaajista, designereistä ja tietokonekäyttöisiä ohjausyksikköjä tuntevista ihmisistä. Löysin heidät Ranskasta, Hollannista, Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta.
Osaajien taustalla on niin kilpa-autoiluprojekteja, sotilas- ja ilmailualan osaamista kuin maailman nopeimman purjeveneen (L'Hydroptère) valmistusta.
Rahantulo yllätti
Projektin alkuvaiheessa rahaa oli niukalti, mutta tiimi sai konseptoitua veneensä valmiiksi. Hasselskogin seuraava haaste oli saada lisää rahaa.
– Rahankeruu sujui yllättävän nopeasti! Viiden kuukauden työn jälkeen meillä oli varat suunnittelun aloittamiseksi ja ensimmäisen täysikokoisen prototyypin rakentamiseksi. Se kuulosti miltei liian hyvältä ollakseen totta!
Candela-projektiin pääsee mukaan startup-henkisesti tilaamalla veneen ennakkoon. Pienempiäkin investointeja toki hyväksytään.
– Olemme aloittamassa toisen varojenkeruu-kierroksen pian, Hasselskog kertoo.
Seuraavaksi Hasselskog kumppaneineen siirtyy kokoamaan ensimmäistä venettä.
– Miltei kaikki osat ovat valmiina ja asentaminen alkaa pian. Tavoite on päästä veteen ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kriittinen vaihe on todistaa mittavat laskelmamme toteen käytännössä: laskutoimitustemme mukaan Primero kykenee viisi kertaa pidempään toimintamatkaan kuin markkinoiden tämän hetken paras sähkövene.
Nimi valon voimakkuuden yksiköstä
Mistä Candela on saanut nimensä?
– Candela on valon voimakkuuden yksikkö. Koska kaikki uusiutuva energia saa alkunsa auringosta, ajattelin nimen olevan osuva. Nimi on omistettu auringolle! Nimi on totta kai myös kaunis, ja siinä on latino-vivahde. Vaimoni ja lapseni puhuvat espanjaa, joten valinta oli siltäkin kannalta helppo, Hasselskog paljastaa.
Hinnoittelua ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta Hasselskog paljastaa arvionsa summasta.
– Hintaa ei ole päätetty, mutta tämänhetkinen arvio on 150 000 euroa ilman arvonlisäveroa.
Suomessa tämä tarkoittaisi noin 185 000 euron hintaa veron kera.
Ja Suomesta tilauksia on jo saatukin.
– Kaksi kahdestatoista tilauksestamme on Suomesta.
Yksi tilaajista on Candelan hallituksessa istuva suomalainen Micke Paqvalen, joka tunnetaan Kiosked-verkkomainontayhtiön perustajana ja yritysjohtajana lukuisista startup-yhtiöistä.
– Candela on coolein vene, jonka olen koskaan nähnyt. Se on kaunis ja älykäs, Paqvalen suitsuttaa Candelan verkkosivuilla.