Omikron-tilanne on tasaantunut, mutta epidemia on yllättänyt ennenkin – "Takapakkiakin voi tulla"

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronakatsauksessa saatiin varovaisen positiivisia merkkejä omikron-tilanteen tasaantumisesta.

Omikron-aallon voi arvioida olevan valtakunnallisesti tasannevaiheessa, mutta lähiviikkojen kulku voi olla alueilla eritahtista, sanoo STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Tartuntapaine jatkuu väestössä korkeana, vaikka koronaviruksen esiintyvyys jätevesistä otetuissa näytteissä on kääntynyt laskuun.

– Tartuntojen seuraukset suhteessa niiden määrään ovat aikaisempia aaltoja selvästi lievemmät, Voipio-Pulkki täsmentää.

Koronaepidemian iso kuva on muuttunut. 

Merkittävimmät terveysriskit kohdistuvat yhä pienenevään rokottamattomien väestöön, sekä heihin joilla ei ole syystä tai toisesta riittävää suojaa vakavia seurauksia vastaan.

Takapakkiin on varauduttava

Epidemia ei ole ohi, mutta STM:n mukaan nyt tähdätään koronaturvalliseen arkeen ja tartuntojen vakavien seurauksien estämiseen.

Ministeriö korostaa kattavia rokotuksia, kotitestauksen edistämistä sekä selkeää kansalaisviestintää kunkin alueen toimista.

Voipio-Pulkin mukaan nyt on tullut aika lähteä kirimään koronapandemian aiheuttamaa palvelu- ja hoitovelkaa. Pyrkimyksenä on pitää yhteiskunta vakaasti mahdollisimman avoinna.

– Rehellisyyden nimissä on sanottava, että on myös varauduttava siihen, että globaali pandemia ei ole ohi. On mahdollista, että tämä epidemia yllättää meidät jälleen jollakin uudella muunnoksella. Sen takia on koko ajan tarkoituksenmukaisesti varauduttava, että takapakkiakin voi tulla.

Koronakuolemissa korostuu iäkkyys

Viimeisen kahden viikon aikana (19.1.–2.2.) on ilmoitettu yhteensä 250 koronaan menehtynyttä.

Heistä 82 prosenttia on yli 70-vuotiaita.

– Monet koronaan kuolleita ovat iäkkäitä ja siellä on taustalla monia perussairauksia. Siihen kun korona tulee päälle, sillä voi olla hyvin tuhoisa vaikutus. sanoo, THL:n projektipäällikkö Anna Katz.

– Lisäksi on tämä tilastointitapa, eli korona voi olla pelkästään sivulöydös sairaanhoidossa ja tehohoidossa. Eli sinne on päädytty muista syistä kuin koronasta alun perin.

Tehohoidon tarve on pienentynyt

Tehohoidon tarve on pienentynyt selvästi. Torstaina aamulla teho-osastoilla oli 38 koronapositiivista potilasta. Heistä 30 oli hoidossa koronavirustaudin vuoksi.

Noin viidennes on siis hoidossa ensisijaisesti muista syistä kuin koronasta sekä teholla että erikoissairaanhoidossa. Omikron on johtanut sairaalahoitoon harvemmin kuin aiemmat virusmuunnokset.

Tammikuussa kolmansia koronarokoteannoksia annettiin noin 1,3 miljoonaa. Viimeisen viikon aikana kolmannen annoksen kattavuus on kasvanut arviolta 3,9 prosenttiyksiköllä, vaikkakin kasvu on lievästi hidastunut.

Yli 18-vuotiasta suomalaisista ensimmäisen annoksen on saanut 87,4 prosenttia, toisen annoksen 84,7 prosenttia ja kolmannen annoksen 55,3 prosenttia.

Koko Suomi on edelleen viruksen leviämisvaiheessa.

THL:n mukaan Suomessa on tänään raportoitu 6  788 uutta koronatartuntaa. Luku ei kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei enää virallisesti testata ja tiedonsiirto-ongelmien vuoksi tapauksia voi puuttua.

Lue myös:

    Uusimmat