Omikronin synnystä teoria: Virusmuunnoksen taustalta saattaa löytyä HIV – "Kun virus tekee poikasia, se treenaa vastustuskykyä"

7:07img
Katso video: Näin HUSin infektiolääkäri Jussi Sutinen vastaa spekulaatioihin siitä, että omikronmuunnos olisi lähtöisin HIV-positiivisesta henkilöstä.
Julkaistu 01.12.2021 20:01
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Koronavirusmuunnos omikronin alkuperää pyritään nyt selvittämään. Yhtenä vaihtoehtona viruksen poikkeukselliselle mutaatiolle on esitetty hoitamatonta HIV-tautia sairastavan henkilön sairastumista koronaan.

HUSin infektiolääkäri Jussi Sutisen mukaan tällainen tilanne voisi olla teoreettisesti mahdollinen.

Maailmalla on hänen mukaansa muutama tapausselostus, jossa immuunipuolustusjärjestelmä on heikentynyt – näissä tapauksissa tosin muista syistä kuin HIV:stä – ja koronavirus on jäänyt kehoon pidemmäksi aikaa.

Tavallisesti terve ihminen pystyy voittamaan koronan 1–2 viikon aikana. Ihmisillä, joiden immuunipuolustus on heikentynyt, korona voi jäädä kiertämään elimistöön pidemmäksi aikaa.

Sutisen mukaan kierto voi olla jopa 3–5 kuukautta, jolloin virus voi muuntua voimakkaammin.

– Sinä aikana, kun virus tekee poikasia ja reflektoi, se pystyy treenaamaan vastustuskykyä ihmisen heikentynyttä imuunipuolustusta kohtaan, muuntumaan niin että heikentynyt puolustuskyky toimii vielä huonommin. Silloin on mahdollista, että viruksen siirtyessä toiseen henkilöön, se on jo valmiiksi vaarallisempi virus, Sutinen havainnollistaa.

HIV:tä esiintyy paljon eteläisessä Afrikassa

HIV:n osuutta virusmuunnoksen taustalla selittää muunnoksen havaitsemisalue.

– Eteläisessä Afrikassa tavallisin syy ihmisen omalle heikentyneelle immuunipuolutustukselle on huonossa tasapainossa oleva tai hoitamaton HIV. Täten on teoreettisesti ajatellen mahdollista (, että virusmuunnoksen taustalla olisi HIV). Mutta en usko, että koskaan saadaan selville, mistä mutaatiot ovat täsmälleen saaneet alkunsa, Sutinen sanoo.

Lue myös: Tutkimuspäällikkö MTV Uutisille: Tästä syystä nykyiset koronarokotteet voivat suojata myös omikronmuunnokselta

Tuoreimmat aiheesta

Omikron