"Vuosien tiedotustyöstä huolimatta" yksi asia ei mene perille – omistajan tietämättömyys voi johtaa lemmikin kuolemaan

2:21img
KATSO MYÖS: Millaiset ovat oireet? Näin tunnistat koiran hengenvaarallisen lämpöhalvauksen.
Julkaistu 24.05.2024 14:28

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Muistathan, että lämpimällä kelillä autossa odottava koira voi saada lämpöhalvauksen nopeastikin? Lemmikkiä ei tulisi jättää autoon edes pilvisellä säällä.

Helle hellii Suomea, joten on syytä muistuttaa jälleen kerran, että huonosti ilmastoitu auto aiheuttaa hengenvaaran niissä matkustaville tai odottamaan jätetyille lemmikeille, kuten myös vaikkapa lapsille ja vanhuksille.

Tuoreessa tiedotteessaan SEY kertoo saaneensa lukuisia eläinsuojeluilmoituksia kuumaan autoon jätetyistä koirista.

– Eläinsuojeluilmoitusten määrä lähti kasvuun heti, kun kuuma sää tällä viikolla alkoi. On hätkähdyttävää, että vuosien tiedotustyöstä huolimatta koiria jätetään edelleen kuumaan autoon, toteaa SEY:n viestintäpäällikkö Maria Eiskop tiedotteessa.

Kuumassa autossa omistajaansa odotteleva koira voi saada lämpöhalvauksen lyhyessäkin ajassa, ja pahimmassa tapauksessa lämpöhalvaus voi johtaa lemmikin kuolemaan. Yllä olevalta videolta voit katsoa, mistä koiran hengenvaarallisen lämpöhalvauksen tunnistaa.

Lemmikinomistajan on syytä muistaa, että tilanne voi olla vaarallinen, vaikkei aurinko helottaisikaan pilvettömältä taivaalta.

– Kaikki eivät vieläkään tiedä, että auton lämpötila saattaa nousta vaarallisen korkeaksi myös pilvisellä säällä, toteaa eläinlääkäri Kati White Suomen eläinsuojeluyhdistys SEY:n viimevuotisessa tiedotteessa.

Lue myös: Eläinlääkäri kertoo, miksi ei antaisi koiralleen raakaa kanaa tai kalaa

Autossa jopa 80 astetta

Hellesäällä tilanne on vielä pahempi. SEY:n mukaan auton sisälämpötila voi helteisellä säällä nousta jopa 80 asteeseen. 

– Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi nopeammin kuin moni tajuaa. Jokainen tietää, miten nopeasti autossa tulee sietämättömän kuuma kesällä, jos ilmastointi ei ole toiminnassa. On muistettava, että koira saa lämpöhalvauksen vielä huomattavasti helpommin kuin ihminen, sillä se ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla, sanoo Eiskop.

Ei kannata turvautua harhaan siitä, että ikkunoiden raolleen jättäminen tai auton jättäminen varjoon riittäisi pitämään auton viileänä ja lemmikin olon mukavana. Paras tapa välttää lämpöhalvaus on yksinkertaisesti olla jättämättä koiraa autoon kesäsäällä.

Lue myös: Uhkaavatko pelottavat punkkitaudit myös koiraa? Eläinlääkäri vastaa

Moni koira saa lämpöhalvauksen omistajan silmien alla

Auton lisäksi kuuma, varjoton parveke on yhtä lailla hengenvaarallinen. Lisäksi auttajien on mahdotonta päästä yksityisasuntoon lemmikin avuksi. 

Kannattaa myös muistaa, että eläin itse ei välttämättä ymmärrä, että sen terveys on uhattuna.

– Moni koira saa lämpöhalvaksen omalla pihalla omistajansa silmien alla, Eiskop muistuttaa.

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira tulee siirtää varjoon ja kastella haalealla vedellä.  Jos koira pystyy juomaan, anna sille viileää juomavettä. Koira tulee viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Usein lämpöhalvauksesta kärsivää koiraa kehotetaan viilentämään kylmällä pyyhkellä, mutta Karhupuiston pieneläinklinikan eläinlääkäri Ilona Harju kertoo, miksi se ei aina kannata.

Jos näet koiran kuumassa autossa, pyri ensin löytämään omistaja. Jos häntä ei löydy, soita hätäkeskukseen. 

Kannattaa huomioida, että sähköautoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikkei auto olisikaan käynnissä, joten tässä tapauksessa koira ei ole vaarassa. Vääriltä hälytyksiltä välttyäkseen sähköauton omistajan kannattaisi kiinnittää autoonsa lappu aiheesta.

Lue myös: Koiran käytös voi muuttua omituiseksi uintireissun jälkeen – syynä voi olla ikävä vaiva

Katso myös: Näin tunnistat koiran nestehukan

1:03img

Helppo kikka auttaa tunnistamaan koiran nestehukan.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: SEY

Tuoreimmat aiheesta

Koirat