Kuuma auto on lemmikin surmanloukku – ilmoituksia satelee ilmojen lämmetessä: "Aina ei kuitenkaan ymmärretä, että..."

Suomen eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että kuumassa autossa odottava koira voi saada lämpöhalvauksen nopeastikin. Lemmikkiä ei tulisi jättää autoon edes pilvisellä säällä.

Joka kesä siitä muistutetaan, mutta kuumaan autoon jätetyt koirat työllistävät silti aina kesäaikaan eläinsuojeluviranomaisia. Ilmiö näkyy Suomen eläinsuojeluyhdistykselle saapuvissa yhteydenotoissa, SEY kertoo tiedotteessaan.

Kartat hehkuvat punaisina tällä viikolla, joten on syytä muistuttaa jälleen kerran, että huonosti ilmastoitu auto aiheuttaa hengenvaaran niissä matkustaville tai odottamaan jätetyille lemmikeille.

SEY muistuttaa, että kuumassa autossa omistajaansa odotteleva koira voi saada lämpöhalvauksen lyhyessäkin ajassa. Pahimmassa tapauksessa lämpöhalvaus voi johtaa lemmikin kuolemaan. Auton sisälämpötila voi nousta tukalan kuumaksi pilviselläkin säällä. 

Testasimme, kuinka nopeasti auton sisälämpötila nousee. Juttu jatkuu videon alla.

Tämä on paras tapa välttää koiran lämpöhalvaus

SEY muistuttaa, että helteisellä säällä auton sisälämpötila voi nousta nopeasti jo 80 asteeseen. Pilvisen säänkään ei kannata hämätä, sillä myös silloin sisälämpötila autossa voi nousta yllättävän kuumaksi. 

Vaikka jättäisit ikkunan raolleen tai siirtäisit auton varjoon, auto tuskin pysyy tarpeeksi viileänä. Tämän vuoksi paras tapa välttää koiran lämpöhalvaus on yksinkertaisesti olla jättämättä koiraa autoon kesällä.

Lämpöhalvaus on kesällä kaikkein suurin vaara koirille ja kissoille, mutta lue myös muista vaaranpaikoista.

Muistathan hankkia lemmikillesi myös pelastusliivit kesän venereissuille?

– Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi nopeammin kuin moni tajuaa. Koira saa lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihminen, sillä se ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla, muistuttaa SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist tiedotteessa.

"Aina ei kuitenkaan ymmärretä, että auton lämpötila saattaa nousta vaarallisen korkeaksi myös pilvisellä säällä"

Toiminnanjohtajan mukaan ihmisten tietoisuus asiasta on kuitenkin selvästi lisääntynyt ja kuumaan autoon jätetyistä koirista ilmoitetaan aiempaa matalammalla kynnyksellä. Suomen eläinsuojeluyhdistyksellä on meneillään En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrakampanja, jonka avulla halutaan lisätä tietoisuutta lemmikin lämpöhalvauksen riskeistä sekä ihmisten auttamisenhalua.

– On ilahduttavaa, että kuumaan autoon jätettyjä koiria halutaan auttaa, mutta valistuksen tarve on silti edelleen olemassa. Ilmoituksia autoon jätetyistä koirista alkaa tulla tavallisesti heti, kun ilmat lämpenevät. Aina ei kuitenkaan ymmärretä, että auton lämpötila saattaa nousta vaarallisen korkeaksi myös pilvisellä säällä, sanoo Lindqvist.

Näin autat lämpöhalvauksen saanutta lemmikkiä

Jos havaitset kuumassa autossa kärvistelevän koiran tai muun lemmikin, on ensisijaisen tärkeää pyrkiä saamaan yhteys eläimen omistajaan. Voit esimerkiksi pyytää kauppakeskusta kuuluttamaan omistajaa paikalle.

Tietyissä uusissa autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei ole käynnissä. Kiinnitä tällöin lappu vaikkapa auton ikkunaan, jolla välität tiedon myös ohikulkijoille, jotka muutoin saattaisivat huolestua koiran tilanteesta.

Jos koira ei läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisesti paikallaan, on tilanne jo vakava. Jos omistajaa ei tavoiteta nopeasti, pitää auttajan olla yhteydessä hätäkeskukseen ohjeita saadakseen.

Kun koira on saatu ulos autosta, siirretään se varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille pitää antaa viileää juomavettä. Vaikka lämpöhalvauksen saanut koira virkoaisikin näillä ensiaputoimilla, pitää se viedä eläinlääkärille. Matka eläinlääkärille taittuu viileään ja märkään pyyhkeeseen kiedottuna.

Lähde: SEY

Lue myös:

    Uusimmat