Autosta tulee nopeasti surmanloukku viileänäkin kesäpäivänä – tuttu kikka on tehoton pelastaja

Pysäköityyn ja ilmastoimattomaan autoon ei tule kesällä jättää mitään elävää olentoa edes lyhyeksi ajaksi. Lämpötila voi nousta nopeasti vaarallisen korkeaksi, vaikka helteestä ei olisi tietoakaan. Ikkunan jättäminen raolleen ei sekään riitä.

Vaikka asiasta varoitetaan joka vuosi, eivät kaikki siltikään muista tai ymmärrä, että lämpimällä säällä auto toimii kasvihuoneen tavoin. Mikäli auto on pysäköity, eikä ilmastointi ole päällä, voi lämpötila auton sisällä nousta hengenvaaralliseksi hyvin nopeasti.

Jopa viileämpänäkin kesäpäivänä, jo noin parinkymmenen asteen tuntumassa, voi aurinkoiseen paikkaan pysäköidyssä autossa olla sisällä nopeasti jopa 50 astetta. Tällaiset lämpötilat ovat vaarallisia lapsille, vanhuksille tai lemmikeille, mutta myös terveellä aikuisella on lämpöhalvauksen riski.

Eläinvakuutusyhtiö Agrian mukaan auton sisälämpötila voi nousta jopa 85 asteeseen, vaikka ulkona ei hellettä olisikaan.

Elimistön liiallista lämpenemistä kutsutaan hypertermiaksi. Yli 39–40 asteen lämpötila kehossa aiheuttaa heikotusta, pahoinvointia ja vakavimmillaan tajunnan menetyksen, ja nousu yli 45 asteen asettaa ihmisen jo kuolemanvaaraan. Ihminen kykenee viilentämään kehoaan hikoilemalla, mutta esimerkiksi koiralla ei tätä mahdollisuutta ole.

Journal of Emergency Medical Services -julkaisun mukaan aurinkoon jätetyn auton sisälämpötila nousee 10 minuutissa 11 asteella ja 20 minuutissa jo 16 asteella. Tunnin jälkeen autossa voi olla jopa 50–82 astetta lämmintä.

Kennelliitto on muistuttanut, että ikkunoiden avaaminen muutamalla sentillä ei myöskään auta. Näin pienestä raosta ilma ei pääse vaihtumaan riittävästi, jotta lämpötila auton sisällä viilenisi tarpeeksi.

Joissakin uudemmissa autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei ole käynnissä. Tällöin auton ikkunaan on SEY:n mukaan hyvä kiinnittää lappu kertomaan asiasta ohikulkijoille.

Lue myös:

    Uusimmat