Osa metsäalalla työskentelevä kokee työskentelevänsä jopa vihamielisessä ympäristössä.
Metsäalalla työskentelevien työuupumus on lisääntynyt. Taustalla on metsien käyttöä koskeva negatiivinen julkisuuskierre.
Metsänhoidon myönteiset vaikutukset eivät alan mielestä saa julkisuutta varsinkaan viranomaisilta ja ympäristöjärjestöiltä.
Negatiivinen julkisuus osuu kipeimmin metsissä konkreettisia töitä tekeviin, mutta myös metsänhoitotöiden suunnittelijoihin.
– Se on metsäasiantuntijoilla ja koneenkuljettajilla ihan sama asia, että heillä ei välttämättä sitten uskallusta eikä rahkeitakaan riitä siihen, että kestää sen paineen mitä on tulossa, kertoo asiantuntija ja pääluottamushenkilö Pekka Karjalainen Metsä Forestilta.
MHY Pohjois-Karjalan metsäasiantuntija Jarkko Kauppinen kertoo, ettei ole huomannut suoranaista maalittamista.
– Itse henkilökohtaisesti en ole sellaista suoraa maalittamista ehkä nähnyt. Metsäalalla työskentelee aika paljon ihmisiä, niin varmasti sitäkin on nykypäivänä tapahtunut, Kauppinen sanoo.
Alan vaihtajia on toki molempiin suuntiin, mutta rekrytointi vaikeutuu nykyisessä ilmapiirissä.
– Ei se kauheasti motivoi ja pelottaa siinä mielessä, miten saadaan nuoria alalle tulemaan, Karjalainen sanoo.
Lue myös: HS: Stora Enson hakkaamat raakkumetsän puut käyttökelvottomia
Pahimmillaan firman takki jätetään autoon
Usein koko metsäala saa yksittäisistä virheistä kuraa niskaan ja julkisuudessa metsäammattilaisen kerrotaan olevan se, joka tuhoaa luontoa tahallaan.
– Tekemisessä pitää ehkä enempi olla niin kuin varpaillaan tällä hetkellä, Kauppinen sanoo.
Pahimmillaan firman takki jätetään autoon, kun mennään huoltoasemalle, kentältä kerrotaan.
– Se voi jossain Etelä-Suomessa ihan oikeastikin olla näin, mutta kyllä maaseutupitäjät ovat edelleenkin semmoisia, että ihan ylpeänä voi omaa väriä kannattaa, Karjalainen kertoo.
Karjalainen ottaa esille esimerkin. Puun vuosirenkaat kertovat, että jossakin vaiheessa tämä kuusi on saanut kasvupyrähdyksen, ehkä juuri metsäammattilaisen neuvojen ansiosta.
– Tämä on kiitos siitä, kun puusto kasvaa ja hiilinieluja syntyy, niin oman työn merkitys näkyy, Karjalainen kertoo.