Onko flunssasi sittenkin syysallergiaa? Näin erotat ne toisistaan

Jos syksyllä tulee tukkoinen olo, syynä voivat olla lakkisienten itiöt, jotka runsastuvat ilmassa vasta näihin aikoihin. Siitepölyäkin saattaa vielä leijailla jossakin. Mutta miten allergiaoireet erottaa flunssan oireista?

Pitkälle syksyyn elänyt siitepöly saattaa edelleen aiheuttaa allergisia oireita. Tukkoisen olon lähde saattaa kuitenkin löytyä myös pakkaseen asti elävistä ulkoilman homesienten itiöistä, joskaan ongelman yleisyyttä ei tunneta tarkkaan.

Tärkeimpinä ulkoilman allergeeneinä pidetään Alternaria- ja Cladosporium-homesukujen itiöitä. Niitä on ilmassa eniten loppukesällä. Muiden homesienten itiökausi seuraa pitkälti Altenarian ja Cladosporiumin itiökautta – lukuun ottamatta lakkisieniä, joiden itiöt runsastuvat ilmassa vasta myöhään syksyllä.

Tyypillisiä ympäristön bakteerien ja homeiden aiheuttamia oireita ovat nenän tukkoisuus, silmien punoitus ja kutina, runsas limaneritys ja aivastelu.

Apu syysallergiaan on perinteinen.

– Sekä siitepöly- että ulkoilma-allergioita on vaikea välttää, mutta oireet ovat hoidettavissa allergialääkkeillä, kuten antihistamiineilla, nenäsuihkeilla ja silmätipoilla, asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta kertoo.

Siitepölytilannetta ja sieni-itiöiden määrää ilmassa voi tarkkailla Turun Aerobiologian sivuilta. Esimerkiksi elokuussa homesienten itiömäärät vaihtelivat maan eteläosissa kohtalaisista runsaisiin, muualla maassa Lappia lukuun ottamatta vähäisistä kohtalaisiin.

"Syysallergialla" ja -flunssalla on eronsa

Syksyiset allergiaoireet sekoittuvat helposti perinteiseen syysflunssaan. Eron huomaa kuitenkin oirehtimisen laadusta ja kestosta.

– Allerginen nuha on vetistä, ja siitä kärsivä ihminen joutuu kulkemaan nenäliina kourassa yhtäkkiä nenästä tippuvan vesinuhan varalta. Flunssanuha on sitkeämpää, ja siinä on useimmiten mukana myös muita oireita, kuten kurkkukipua ja kuumeista oloa, Vuorenmaa luonnehtii.

Perinteisestä flunssasta toivutaan yleensä viikossa parissa, mutta allerginen nuha saattaa jatkua jopa kuukauden. 

Nuhan laatua voi testata myös allergialääkkeillä. Mikäli ne tehoavat, kyse on todennäköisesti allergiaperäisestä nuhasta.

***


Lue myös:

    Uusimmat