Helsingissä ei ole syytä huoleen nuorten jengirikollisuuden kasvusta, toteaa Turvallinen Helsinki -verkosto.
Verkoston kannan jengirikollisuuteen kertoi julkisuuteen Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen, joka on yksi verkoston jäsenistä. Poliisissa hän toimii ennaltaehkäisevän toiminnan johtajana.
– Turvallinen Helsinki -verkosto käsitteli eilen alaikäisten väkivaltaa Helsingissä. Verkosto totesi yksimielisesti, ettei Helsingissä ole menossa erityistä väkivalta-aaltoa. Sen sijaan väkivalta on puolittunut 10 vuodessa ja pudonnut muiden kaupunkien tasolle – jopa alle, Taponen kirjoittaa Twitterissä.
Helsingissä on tänä vuonna ollut yksi nuoren tekemä henkirikos sekä neljä henkirikoksen yritystä, joka saa tilastot näyttämään tämän vuoden osalta rumalta. Johtopäätösten aika ei kuitenkaan ole vielä, Taponen toteaa.
Hän kertoo MTV:n Uutisaamu-ohjelmassa, että viimeisten 10 vuoden aikana tapauksia on ollut vuosittain 0–5.
– Määrät ovat niin pieniä, ettei niistä voi vetää johtopäätöstä trendistä. Sen sijaan nämä viisi olisivat voineet tapahtua minä vuonna tahansa, kun katsotaan niiden taustatekijöitä.
Taposen mukaan rikoksilla ei ole yhteyttä toisiinsa, mutta niiden kaikkien taustalla on pitkään jatkunutta syrjäytymistä.
– Kasautuneita tekijöitä: päihteiden käyttöä, mielenterveyden ongelmia, rikkinäistä kotia, laitoshoitojaksoja.
Lue myös: Vallilan taposta epäilty nuori puukotti viimeksi vain kuukausi sitten – asiantuntija kertoo, miksei 16-vuotiasta voitu pitää vangittuna: "Tuomioistuin ei ole selvännäkijä"
Trendiä tai ei, poliisi ilmaisee olevansa huolestunut nuorten hyvinvoinnista. Ongelmat kasaantuvat nyt etenkin pienelle joukolle.
– Varsinkin koronan aikana yksinäisyys kasvaa, mielenterveyden ongelmat kasvavat ja päihteiden käyttö on lisääntynyt. Näihin asioihin on puututtava hyvissä ajoin.
Maahanmuuttajataustaisten osuus rikoksen tekijöistä on nostettu esille keskustelussa nuorisorikollisuudesta. Taposen mielestä tämä on harhaanjohtavaa.
– Jos katsomme Helsingin väkiluvun kehitystä, meillä ulkomaalaistaustaisten osuus on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, mutta silti heidän rikollisuutensa on noussut vain muutaman prosentin.
– Johtopäätös on, ettei voi sanoa, että ulkomaalaistaustaisuus olisi syynä rikollisuuden kasvuun, Taponen summaa.
Miten nuorisorikollisuutta voidaan ennaltaehkäistä? Katso koko keskustelu videolta!