Pelkästään kolme ampumista julkisilla paikoilla viimeisen viikon sisään. Niistä peräti kaksi tapahtui Tampereella, yksi Vantaalla. Tampereen ja Vantaan lisäksi Oulu on noussut viime kuukausina ikävässä valossa esiin vakavissa väkivaltarikoksissa.
Näissä kaupungeissa poliisilla riittää töitä.
– Määrällisesti eniten törkeitä väkivaltarikoksia, eli henkirikoksia ja niiden yrityksiä, on Sisä-Suomen ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten alueella, eli Tampereen ja Vantaan seuduilla. Erityisesti tänä vuonna niissä on ollut kasvua. Siihen ei oikein ole tarkkaa selitystä, poliisiylijohtaja Ilkka Koskimäki kertoo MTV Uutisille.
2:58
Selityksiä ja syitä löytyy ainakin ihmisten mielenterveysongelmista, elämänhallinnan puutteesta, huumeista ja päihteiden sekakäytöstä.
Väkivaltarikoksia tapahtuu erityisesti sellaisissa piireissä, joissa sekä uhrin että tekijän profiili on syrjäytynyt arkielämän hyvinvoinnista.
Vaikka väkivaltatekoja tapahtuu myös julkisilla paikoilla, jolloin myös sivulliset ovat vaarassa, eivät teot yleensä ole kohdistettu sivullisiin.
– Lähtökohtaisesti meidän väkivaltarikollisuuden kuva on sellainen, että hyvin poikkeuksellisesti sivulliset joutuvat uhreiksi. Jollain tavalla tekijä tietää tai tuntee uhrin, tai hänellä on tietyntyyppinen yhteys rikollisuuden kautta uhriin, Koskimäki luonnehtii MTV Uutisextran haastattelussa.
Lue myös: Poliisi kehuu sivullisten toimintaa Tampereen ampumisessa: "Kokenutta rikostutkijaa lämmittää"
Valtava jutturuuhka
Itä-Uudenmaan poliisin jutturuuhkat ovat olleet jo vuosia valtakunnan suurimmat, eikä helpotusta ole toistaiseksi näkyvissä.
– Tässä asiassa resurssijohtaminen poliisissa on keskeisessä roolissa. Itä-Uudenmaan poliisilaitos on juttumäärään nähden suhteessa henkilöstöön lähtenyt pitkältä takamatkalta. Tätä takamatkaa pyritään helpottamaan suuntaamalla resursseja enemmän sinne, Koskimäki sanoo.
Koskimäki toimi ennen nimitystään poliisiylijohtajaksi juuri Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen päällikkönä. Kun hän aloitti virkansa siellä, juttuja oli rästissä 26 000. Alimmillaan määrä saatiin putoamaan 16 000:een, mutta nyt laitoksella on taas noin 22 000 juttua odottamassa.
Tilannetta ei auta se, että henkirikosten määrä on kasvanut tänä vuonna aiempaan verrattuna. Näistäkin rikoksista iso osa keskittyy juuri Vantaan alueelle.
Lue myös: Useita ampumisia julkisilla paikoilla – poliisi käynnisti selvityksen
Henkirikokset kasvussa
Suomessa on tapahtunut selvästi alle 100 henkirikosta vuodessa jo toistakymmentä vuotta.
Viime vuonna luku jäi noin 60:een, mutta tänä vuonna elokuun loppuun mennessä oli jo tapahtunut yli 60 henkirikosta. Syytä tähän ei tarkalleen tiedetä.
– Koko väkivaltarikollisuuden kuva Suomessa on murrosvaiheessa ja muuttumassa. Perinteisesti meillä vuosikymmenten takaa tyypillinen henkirikos oli alkoholistien keskinäinen välienselvittely, mutta niitä ei juurikaan enää ole.
– Meille on tullut päihteiden sekakäyttöä, huumeet merkittävissä määrin, rikollisten välienselvittelyt ja uudentyyppisiä ilmiöitä, kuten katujengi-ilmiöt ja kunniaväkivaltaan liittyvät tapaukset. Rikollisuuden kuva on jollain tavalla murroksessa, tuore poliisiylijohtaja kertoo.