Jokainen vanhempi joutuu joskus tilanteeseen, jossa lapsi kysyy vaikean kysymyksen. Asiantuntijat neuvovat kolmen esimerkin kautta, kuinka lapsille kannattaa vastata.
The Sun keräsi vastaukset neljältä asiantuntijalta. Nämä ovat kirjailija Ben Hoare, vanhemmuusasiantuntija Liat Joshi, tietokirjailija Darran Stobbart ja luonnontieteisiin erikoistunut Colin Butfield.
Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, ettei lapselle välttämättä kannata valehdella, vaan mieluummin vastata hänelle nokkelasti.
Jos esimerkiksi lapsi kysyy, onko joulupukkia olemassa, voi lapselta kysyä: Mitä luulet, onko joulupukki olemassa?
Lue myös: ”Kyseessä on yhteinen satu” – kauanko lapselle saa valehdella joulupukista?
Siihen voi lisätä, ettei joulupukkia ole, mutta pidetään se yhteisenä salaisuutenamme. Pienempien sisarusten tai serkkujen ei tarvitse tietää totuutta ennen kuin he itse osaavat kyseenalaistaa satuhahmon olemassaolon.
Missä kala nukkuu, ja miksi jotkut ovat köyhiä?
Missä kala nukkuu? -kysymykseen vastaaminen voi olla yllättävän vaikeaa monelle vanhemmalle. Ben Hoare tietää faktapohjaisen selityksen.
– Jotkut kalat piiloutuvat rikkakasvien tai korallien joukkoon. Osa kaloista kaivaa pohjan hiekkaa ja piiloutuu sinne, ja jotkut kalat vain roikkuvat liikkumattomana vedessä, Ben Hoare selittää.
Lapsia usein kinnostaa myös se, miksi jotkut ihmiset ovat köyhiä. Siihen vastaaminen ei ole helppo tehtävä aikuisellekaan.
– Selitä, että vaikka se ei ole reilua, ihmisillä on erilainen määrä rahaa käytössään erilaisten töiden takia, Liat Joshi ehdottaa.
– Selitä, että jotkut ihmiset tienaavat paljon ja jotkut todella vähän. Se ei aina riipu siitä, kuinka tärkeää työ on. Joskus ihmiset eivät voi tehdä työtä, ja usein se ei ole niiden ihmisten vika, Joshi lisää.
Joshi sanoo, että on hyvä selittää lapselle, etteivät ihmiset itse valitse köyhyyttä.
Olipa lapsen kysymys mikä tahansa, faktapohjainen vastaus toimii yleensä paremmin kuin kysymyksen väistäminen tai valehtelu. Tieteeseen tai reaalimaailman kokemusmailmaan pohjautuva vastaus samalla kehittää lasta enemmän – ja kartuttaa lapsen ymmärrystä maailmasta.
Lue myös: Asiantuntijalta tiukka kannanotto lasten läksyjen tekemisestä: "Vanhemman tehtävä on mielestäni katsoa, että..."
Lue kaikki lifestyle-aiheiset jutut!
Lähde: TheSun.co.uk/