”Eivät aikuisetkaan saa kiitosta, kun tekevät työtä!" Ajatteletko näin? Tarkista tästä, pitävätkö mietteesi lapsen palkitsemisesta paikkansa.
Uhkailu, kiristys ja lahjonta ovat vitsikkäistä puheista tuttuja lastenkasvatusmuodot, joita moni tosielämässä kuitenkin paheksuu. Onko esimerkiksi lahjominen koskaan hyvä idea?
Psychology Today -lehti listasi syyt, joiden vuoksi lapsen lahjomista usein vältellään. Onko niissä järkeä?
Väite: ”Lasta ei saa palkita asiasta, joka hänen pitää tehdä joka tapauksessa”
Moni ihminen kaipaa kannustusta, jotta viitsii hoitaa arkisia asioita. Etkö ole koskaan luvannut itsellesi herkkuja myöhemmin, jos vain jaksat treenata tänään?
Lue myös: Pitäisikö teini-ikäiselle maksaa kotitöistä? ”Ei niistä kukaan minullekaan maksa"
Moni asia tai haaste on helpompi taklata, kun siitä saa palkkioksi jotakin: rahaa, vapaata tai ihania kiitoksia. Samalla tavalla lapsi voi innostua syömisestä aivan eri tavalla, jos tietää, että ruokailut jälkeen luetaan kirjaa.
Jos asia X auttaa sekä äitiä että lasta, se ei ole ”lahjontaa”. Palkinto pitäisi kuitenkin tarjota ennen toimintaa. Sitä ei tule tarjota silloin, kun lapsi kiukuttelee ja sanoo vastaan; muuten lapsi oppii, että huonolla käytöksellä voi pakottaa vanhemman antamaan ”lahjuksia”.
COLOURBOX
Väite: ”Palkitseminen vähentää intoa tehdä asioita!”
Tässä väitteessä voi piillä totuus: palkinto voi kertoa lapselle, että tehtävä on epämiellyttävä – sen tekemisestähän pitää erikseen palkita! Palkinto saa lapsen keskittymään mukavaan lopputulokseen, joka seuraa ”epämiellyttävästä” tehtävästä.
Lue myös: "Kysytään, että pantaisiinko nyt kengät jalkaan" – monissa suomalaisperheissä lapsi määrää kaikesta
Palkkion sijaan lapselle voi yrittää osoittaa teon hyvät seuraukset sanomalla esimerkiksi ”näytit niin iloiselta, kun jaoit lelusi serkkusi kanssa”. Näin lapsi oppii keskittymään palkkion sijaan toiminnan tulokseen.
Väite: ”Jos lasta palkitsee kaikesta, hän oppii tekemään asioita vain, jos saa jotakin vastineeksi!”
Väite on totta. Varsinkin vanhempi lapsi osaa jo neuvotella ja vängätä palkinnosta. Jos lapsi kysyy ”mitä saan, jos teen sen”, palkintojen antaminen perheessä on mennyt hieman liian pitkälle. Sama tulos voi syntyä, jos vanhempi tarjoaa lapselle palkintoa vasta, kun tämä kiukuttelee ja sanoo vastaan.
Niin sanottujen lahjusten antamisessa kannattaa olla tarkka: vaikka lapselle voi luvata jotakin ihanaa kesken raivokohtauksen sukujuhlissa, samaa taktiikkaa ei kannata käyttää kaupassa joka päivä. Jos lapsi vaatii palkintoa kaikista vanhemman pyytämistä toimista, kannattaa pohtia, miksi näin on: minkä takia lapsi ei halua toimia yhdessä vanhemman kanssa? Paras palkinto lapselle on aika oman vanhemman kanssa, kenties sitä voisi lisätä?
Mitä mieltä itse olet aiheesta?
kysely saako lasta lahjoa
Lähde: Psychologytoday.com
***
15:05