Tätä on poliisin arki: Huumeidenkäyttäjät ovat sekavampia, aggressiivisempia eivätkä aina tiedä mitä ovat käyttäneet

4:52img
Millaisissa paikoissa huumeidenkäyttäjät viettävät aikaa? MTV Uutiset Live tutustui arkeen Helsingin keskustassa
Julkaistu 05.05.2021 06:29

Nina Malmberg

nina.malmberg@mtv.fi

Huumerikollisuus on lisääntynyt Tampereella seitsemän vuotta peräkkäin. Siihen liittyy vahvasti väkivalta, jota käytetään sekä velan perinnässä että myyntitilanteissa. Poliisi näkee työssään väkivallan raaistumisen.  

Turun seudulla ilmi tulleet viiden nuoren miehen kuolemat liittyvät huumeisiin. Heidän arvellaan kuolleen Ksalol-nimiseen huumeeseen, johon olisi sekoitettu erittäin vaarallista fentanyylia. Heidän kuolinsyytään selvitetään.

Kysyimme, onko Tampereen seudulla tullut vastaavia epäilyksiä.

– Ksalol-tabletit ovat yleisiä laittomassa katukaupassa. Niitä liikkuu myös Tampereella. Samoin on törmätty fentanyyliin, mutta niihin liittyviä kuolemia ei ole nyt tässä lähiaikoina tullut ilmi, Sisä-Suomen polisiin rikoskomisario Jari Luoto kertoo.

Poliisi kohtaa kentällä useita erilaisia kuluttajamarkkinoilla kiellettyjä aineita, joita myydään huumaustarkoituksessa.

– Ennen vanhaan poliisi pystyi aika pitkälle sanomaan, mitä ainetta kaveri on käyttänyt. Nykyään aineiden kirjo on niin laaja, ettei pysty ilman laboratorion lausuntoa sanomaan mitä ainetta kehosta löytyy ja mikä aineen koostumus on, Luoto toteaa.

Pilleripurkin kyljessä voi lukea mitä vain ja sisältö olla aivan muuta. Se huolestuttaa myös poliisia ja on erittäin vaarallista käyttäjälle.

– Käyttäjät ovat näistä uusista huumeista sekavampia, aggressiivisempia ja monen eri aineen pitoisuudet voivat olla erittäin korkeita heidän veressään, Luoto tietää.

Huumeisiin kuollaan enemmän kuin liikenteessä

Huumeita saa nykyään helposti. Niitä myydään sekä kadulla että verkossa. Niitä käytetään myös sekaisin, jolloin niiden muodostama kemikaali-coctail voi olla keholle liikaa.

– Huumausaineiden käyttöön liittyviä riskejä kuvaa, että niiden aiheuttamiin myrkytyksiin kuollaan Suomessa enemmän kuin esimerkiksi liikenteessä. Toisaalta osa käyttäjistä elää vanhemmaksi kuin ennen. Se taas johtuu osin hoitojen kehittymisestä, Luoto arvelee.

Tampereen huumerikosmäärät ovat kasvaneet seitsemän vuotta peräkkäin. Eikä kasvu näytä hidastuvan, vaan päinvastoin.

– Takavarikkoon tuli viimeisten tilastojen mukaan huomattavasti enemmän huumausaineita suoraan kadulta kuin mitä ennen on saatu. Se kertoo toiminnan laajuudesta. Ei huumausaineita olisi, jos niille ei olisi kysyntää, Luoto painottaa.

Väkivalta liittyy huumerikollisuuteen

Pahoinpitelyrikokset ovat Tampereella laskussa. Sen sijaan törkeät pahoinpitelyrikokset ovat nousussa. Huumausainerikollisuuteen liittyy vahvasti väkivalta ja velan perintä.  

– Viikoittain tulee joku tilanne, että on kyse joko velasta ja siinä väkivaltaa käyttäen pyritään hommaamaan rahat velalliselta tai sovitaan joku huumekauppa jonka yhteydessä viedään omaisuutta ja tavara ei vaihdukaan, Sisä-Suomen poliisin komisario Juha Myllymäki tietää.

Poliisin näkökulmasta väkivalta on muuttunut ihan viimeisen vuoden aikana selkeästi.

– Yhä enemmän käytetään muutakin kuin fyysistä voimaa. Uhkaustilanteissa on mukana astaloita ja jopa ampuma-aseita. Väkivalta on raaistunut, Myllymäki toteaa.

Uudet huumeet ovat monin tavoin vaarallisempia kuin niin sanotut perinteiset aineet ja se näkyy käyttäjien terveydessä ja psyykessä monin tavoin.

– Markkinoilla olevat aineet ovat koventuneet siinä määrin, että niitä käyttävillä henkilöilläkään ei ole henkinen tasapaino reilassa. Kontrolli pettää ja se näkyy myös virkamiehen väkivaltaisten vastustamisten lisääntymisessä. Poliisia kohtaan käyttäydytään aggressiivisemmin kuin ennen, Myllymäki selventää.

Tuoreimmat aiheesta

Huumeet