Avantouinnin terveysvaikutuksista on puhuttu jo pitkään, mutta sopiiko kylmäaltistus keuhko- tai sydänsairaille?
Mutta ovatko tietyt perussairaudet este avannossa käymiselle?
Mehiläisen keuhkosairauksien ja allergologian vastuulääkäri Jere Reijulan mukaan eivät ole, mutta maalaisjärkeä on käytettävä.
Lue myös: Vaikuttava lista: Syyt, joiden vuoksi avantouintia kannattaa kokeilla – "Kyllä se on sen arvoista"
– Jos tiedät sairastavasi keuhko- tai sydänsairautta, keskustele lääkärisi kanssa avantouintiharrastuksesta. Tämä ohje koskee etenkin uusia harrastajia, jotka eivät vielä tiedä, kuinka heidän elimistönsä reagoi jäisen veden aiheuttamaan nopeaan lämpötilamuutokseen.
Reijula nostaa esille keuhko- ja sydänsairaudet siksi, että keuhko, sydän ja verisuonet ovat ne elimet, jotka reagoivat voimakkaimmin elimistön lämpötilamuutokseen.
– Kun ihminen menee avantoon, syke nousee ja elimistö pyrkii sopeutumaan lämpötilamuutokseen supistamalla pintaverisuonia, jotta ihonpinta ei vapauttaisi niin paljon lämpöä. Tämän seurauksena verenpaine nousee, mikä voi kuormittaa sydäntä.
– Jos ihmisellä on rytmihäiriöherkkyyttä tai sydämen vajaatoimintaa, saattaa avantoon meno olla epäedullista, etenkin nopeasti tehtynä.
Lue myös: Talviuinti pakottaa elämään hetkessä – rutkasti positiivisia vaikutuksia myös mielenterveydelle
Harkitse tarkkaan, jos sairaus oireilee
Astmaatikoilla avannossa käyminen voi provosoida oireita, etenkin, jos sairaus on huonossa hoitotasapainossa.
– Tämä johtuu ainakin osin hengitystiheyden kiihtymisestä, mikä johtaa kylmää ilmaa hengitettäessä hengitysteiden kuivumiseen sekä ärtymiseen ja siten keuhkoputkien supistumiseen. Tämä voi provosoida oireita, kuten hengenahdistusta, yskää ja limannousua, jos astma ei ole hyvässä tasapainossa, Reijula sanoo.
– Yleisohjeena sekä keuhko- että sydänsairaille on se, että jos sairaus aiheuttaa oireita, kannattaa avantoon menoa harkita erityisen tarkasti.
Lue myös: Talviuintipaikoilla useita onnettomuuksia – nämä ovat vaaranpaikat
Avantouintiin on hyvä lämmitellä, kuten mihin tahansa urheilusuoritukseen
Reijula suosittelee avantouimareille käänteistä lämmittelyä ennen suoritusta.
– Ennen urheilusuoritusta elimistö tulee lämmitellä, mutta ennen avantoon menoa kannattaa aloittaa suoritus pikkuhiljaa kehoa jäähdyttämällä. Jos kuumasta saunasta menee suoraan jäiseen veteen, on siinä terveydelle isompi riski kuin siinä, että totuttaa kehon kylmään vaiheittain.
– Seisoskele pari minuuttia ulkona ennen avantoon pulahtamista tai käy viileässä suihkussa saunan jälkeen, niin vältät mahdollisen shokkireaktion avannossa.
Lue myös: Iskeekö yskä aina pakkasessa ulkoillessasi? Lue syyt ja keinot pakkasköhän ehkäisyyn
Näin avantouinti voi edistää myös perussairaiden terveyttä
Avantouinnin terveysvaikutuksista tarvitaan Reijulan mukaan vielä enemmän tutkimustietoa, mutta ihmisten kokemukset antavat viitteitä siitä, että säännöllinen avannossa käyminen voi tuoda merkittäviä terveyshyötyjä, oirehyötyjä ja parempaa elämänlaatua.
– Avantouintiin saattaa liittyä suotuisia terveysvaikutuksia, kuten stressin vähenemistä, immuunijärjestelmän toiminnan paranemista ja mielenterveyden paranemista.
– Sydänterveydelle siitä voi olla hyötyä, sillä pitkässä juoksussa avantouinti voi alentaa verenpainetta, vaikka se sitä hetkellisesti nostaakin. Sama hyöty on huomattu säännöllisellä saunomisella.
Astmaatikkojen suhteen löytyy Reijulan mukaan vielä vähemmän vakuuttavaa tutkimustietoa siitä, että säännöllinen kylmäaltistus olisi sairauden hoidon kannalta hyödyllistä, mutta yksi esimerkki hänellä tulee mieleen.
– On olemassa viitteellistä näyttöä siitä, että avantouinti rauhoittaa immuunijärjestelmää, mikä voi auttaa astman hoitotasapainon saavuttamisessa.