Säännöllisellä saunomisella häkellyttävät terveysvaikutukset – kardiologi suosittelee

Saunominen voi olla terveysteko siinä, missä liikuntakin – kunhan sitäkin tehdään säännöllisesti. Löylyttely parantaa merkittävästi sydänterveyttä ja lieventää stressiä, ja lisäksi siitä voi olla apua esimerkiksi flunssan, astman tai psoriasiksen oireisiin. Liikunnasta, hyvästä ravinnosta ja unesta ei silti pidä laistaa.

Löylyttelyn stressiä lieventävä ja sydänterveyttä parantava vaikutus on todettu lääketieteellisesti Itä-Suomen yliopistossa julkaistussa tutkimuksessa. Tutkimusta johti kardiologi Jari Laukkanen

– Kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia saunan lämmön vaikutuksesta: sen lämpötila nousee, verenkierto vilkastuu ja verisuonet laajenevat, jolloin sydän työskentelee tehokkaammin. Verisuonet myös laajenevat ja muuttuvat joustavammiksi. Saunassa verenkierto ohjautuu iholle lämmönsäätelyn vuoksi ja iho hikoilee. Sauna kuormittaa verenkiertoelimistöä, kuten fyysinen rasitus muutenkin, Laukkanen kertoo.

Onko saunominen siis terveysteko siinä, missä liikuntakin?

– Kyllä, mutta siihen pätee sama kuin liikuntaankin: sen on toistuttava riittävän usein, jotta myönteisiä vaikutuksia saadaan. Tutkimuksessamme ilmeni, että neljä–seitsemän kertaa viikossa saunovien riski sairastua sydän- ja verenkiertoelinsairauksiin väheni peräti 63 prosenttia.

– Saunominen laskee verenpainetta vielä hyvän aikaa saunasta poistulon jälkeenkin. Alhaisempi verenpaine taas vaikuttaa positiivisesti moniin seikkoihin, kuten aivojen terveyteen.

Tukee hyvinvointia liikunnan, ravinnon ja unen kanssa

Tuoreimmassa, pian julkistettavassa jatkotutkimuksessa mitattiin autonomisen hermoston toimintaa ja sykkeen käyttäytymistä (sykevälivaihtelua) saunomisen jälkeen. Tarkoituksena oli saada enemmän tietoa saunomisen vaikutuksesta stressitason alenemiseen.

Tulosten perusteella sykevälivaihtelu laajenee saunovilla, mikä tarkoittaa, että myös kehon stressitaso laskee. Tämä on hyvä uutinen, sillä stressiin yhdistetyt sairaudet tappavat yhä enemmän ihmisiä.

– Saunominen on ehdottomasti yksi niistä asioista, joilla on myönteisiä vaikutuksia. Se hoitaa sydäntä, vähentää stressiä ja parantaa unen laatua. Saunominen tukee hyvinvointia, mutta sen lisäksi tarvitaan riittävästi liikuntaa, hyvää ravintoa ja unta, Laukkanen sanoo.

Myös muissa tutkimuksissa on yhdistetty saunaan positiivisia terveysvaikutuksia. 

– Joissain tutkimuksissa on todettu sydämen vajaatoiminnan oireiden korjaantuneen ja astman tyyppisten oireiden helpottuneen. Lisäksi joidenkin ihosairauksien, kuten psoriasiksen, on todettu lieventyneen saunomisen seurauksena. Myös flunssan ja erilaisten tulehdusten oireisiin saunan on todettu tuovan helpotusta.

– Näen itse, että merkittävimmät kansanterveydelliset vaikutukset saunomisella on kuitenkin sydän- ja verenkiertoelinten terveyteen, Laukkanen toteaa.

"Kivaa ja silti terveellistä"

Terveysvalistus saatetaan kokea nykyään negatiivissävytteisenä – kerrotaan, mitä ei saa tehdä ja syödä ja kuinka monta kertaa viikossa pitää muistaa liikkua. Tämä voi aiheuttaa lisästressiä ja paineita jo muutenkin hektiseen elämään.

– Saunominen on siinä mielessä poikkeus tästä, että siihen ei liity minkäänlaista suorittamista tai painetta, pelkkää hyvinvointia, rentoutumista ja mielen tasapainoa. Saunominen on jotain kivaa ja silti terveellistä. Saunominen täydentää terveellistä elämäntapaa ja lisää hyvinvointia monella tasolla.

Terveysvaikutukset ovat osittain samankaltaiset kuin kevyessä liikunnassa. Vaikka liikunta jäisi joinain päivinä väliin, esimerkiksi iltaan sijoittuva säännöllinen saunarituaali purkaa tehokkaasti päivän stressiä ja vaikuttaa sitä kautta positiivisesti terveyteen. Paras hyöty saadaan tietenkin liikunnallisen elämäntavan kanssa.

Laukkanen on tutkinut saunomisen terveysvaikutuksia pitkään ja kertoo elävänsä kuten opettaakin.

– Saunon lähes päivittäin, riippuen vähän arjen tilanteista. Minulle täydellinen saunaelämys on leppoisat löylyt kotisaunassa heti reippaan lenkin tai kuntosaliharjoittelun perään, Laukkanen sanoo.

Lähde: Sauna from Finland​​​​​​​

Näin lämmität saunan

Lue myös:

    Uusimmat