Talviuinnilla on lukuisia terveysvaikutuksia – fyysisten vaikutusten lisäksi se vaikuttaa positiivisesti myös henkiseen hyvinvointiin.
Avantouinnin terveysvaikutukset ovat jo melko laajasti tunnetut, mutta niissä keskitytään usein juuri fyysiseen terveyteen.
Huomenta Suomessa vierailleet psykoterapeutit Miia Lehtonen ja Riikka Airo nostivat lähetyksessä esille myös kylmäuinnin vaikutukset henkiseen hyvinvointiin.
Katso avantoharrastajien vinkit siihen, miten hyisessä vedessä voi viihtyä pidemmänkin aikaa yllä olevalta videolta.
Lue myös: Vaikuttava lista: Syyt, joiden vuoksi avantouintia kannattaa kokeilla – "Kyllä se on sen arvoista"
Tutkimus selvittää, miten talviuinti voisi auttaa käsittelemään tunteita
Monet talviuinnin fyysiset terveysvaikutukset ovat yhteydessä myös mielen hyvinvointiin: kuten stressin aleneminen, erilaisten mielihyvähormonitasojen nousu, unen paraneminen, kipujen vähentyminen.
Lehtonen ja Airo päättivät alkaa tutkia, löytyisikö kylmäkokemuksen avulla yhteyttä kehon ja mielen välille ja tutkia erilaisten tunteiden kokemista.
– Siinä joutuu kohtaamaan pelkoa ja vähän haastamaan itseään. Siinä on myös voimakas läsnäolon kokemus: siinä kun hengittelee, ei voi oikein muuta miettiä, Airo listaa.
Airon mukaan tutkimukset osoittavat, että ihminen voi sitä paremmin, mitä tehokkaammin hän pystyy elämään juuri tässä hetkessä, eikä murehtia esimerkiksi jo menneitä, joihin ei pysty enää edes vaikuttamaan.
Tutkimuksessa on tarkoitus selvittää myös, miten kylmäkokemuksen avulla voisi harjoitella kohtaamaan voimakkaita tunteita ja erilaisia tunnesäätelyn keinoja.
Tutkimuksesta saadaan tuloksia jo toukokuussa.
Lue myös: Lupaavia uutisia avanto-uimareille: Harrastus voi suojella muistisairaudelta
Miten avantouinti vertautuu esimerkiksi saunomiseen?
Lehtosen mukaan avantouintia, saunomista, lenkillä käymistä ja piikkimatolla pötköttelyä yhdistää kehollinen kokemus tunteista.
– Ehkä näissä kaikissa pääsee kehollisen kautta mieli yhteyteen, että mitä tunteita herää, miten voi vapautua jotakin mielihyvähormoneja tai miten voi rentoutua ja päästä läsnä olevaan hetkeen.
Airon mukaan talviuinnissa on muuhun verrattuna se hyvä puoli, että se tapahtuu niin nopeasti, että sen saa ujutettua hyvin kiireiseenkin elämään.
Lue myös: Rachel kokeili kuutta "suomalaisen onnen salaisuutta" – näin viikon testissä kävi: "Suomalaiset tietävät, miten talvista iltaa vietetään oikein"
Lue myös: Elina Mäkisen jääuintiharrastusta seurataan ympäri maailman – tämä saa naisen viemään kylmänsietokykynsä äärimmilleen
Katso myös: Toimittaja kokeili avantouintia – tällainen oli reaktio
2:17