Eläinklinikka FirstVet kokosi Ruokaviraston avulla tietopaketin eniten lemmikin omistajia askarruttaviin koronavirukseen liittyviin kysymyksiin.
Koronavirustilanne huolettaa myös lemmikinomistajia. Huhtikuussa kerroimme, miten kahdella lemmikkikissalla oli todettu koronavirus New Yorkissa. Digitaalinen eläinklinikka FirstVet listasi Ruokaviraston avulla vastauksia joihinkin eläinten omistajia mietityttäviin kysymyksiin.
Lue myös: Tarttuuko koronavirus ruoasta, ja voiko valkosipulia syömällä ehkäistä tartunnan? WHO vastaa
1. Koronavirus voi tarttua lemmikkeihin
Tämänhetkisen tiedon näyttää siltä, että koronavirus voi tarttua lemmikkieläimiin. Yleensä virustartunnan saaneet eläimet ovat olleet läheisessä kontaktissa ihmisen kanssa, jolla on koronavirustartunta. Virus on saattanut tarttua alun perin tartunnan saaneesta ihmisestä lemmikkiin. Tämänhetkisen tiedon valossa on hyvin epätodennäköistä, että tartunta siirtyisi eläimestä ihmiseen.
Koeolosuhteissa kissat, fretit, kanit ja hamsterit ovat tartuttaneet virusta eteenpäin muihin eläimiin. Sairaus on eläimillä usein vähäoireinen tai oireeton.
Koirista puolestaan ei ole löydetty altistuskokeissa tartuntakykyistä koronavirusta. Tiedotteessa kerrotaan, että tämänhetkisen tiedon valossa näyttää hyvin epätodennäköiseltä, että koira tartuttaisi koronavirusta eteenpäin muihin eläimiin tai ihmisiin. Niinpä koiran voi antaa tervehtiä kotitalouden ulkopuolisia ihmisiä.
Lue myös: Käytätkö samaa maskia useita kertoja putkeen? TTL:n Sirpa Laitinen luettelee syyt, jotka saavat harkitsemaan tapaa kahdesti
2. Ei todennäköisesti ole lemmikille vaarallinen
Koronavirus ei todennäköisesti ole vaarallinen lemmikille. Eri eläinlajeille tehdyissä altistuskokeissa eläinten oireet ovat olleet joko hyvin vähäisiä tai eläimet ovat olleet oireettomia.
Kissoihin koronavirus näyttäisi tarttuvan helpommin kuin koiriin.Copyright (c) 2019 Shutterstock. No use without permission.
3. Toiset lemmikit alttiimpia tartunnalle kuin toiset
Kissat, hamsterit, kanit ja fretit voivat saada tartunnan helpommin kuin muut eläinlajit. Kissa voi saada koronavirustartunnan samassa taloudessa asuvalta koronaviruksen saaneelta henkilöltä. Koiriin virus tarttuu huonosti.
4. Jos epäilet koronatartuntaa, noudata varovaisuutta hoitoon viemisessä
Covid-19-tauti tarttuu ihmisestä toiseen, mutta tartunnan siirtyminen eläimestä ihmiseen on hyvin harvinaista. Jos omistajalla epäillään tartuntaa, ei kissoja, hamstereita, kaneja tai frettejä kannata viedä hoitoon riskiryhmään kuuluvalle henkilölle. Mikäli kissan omistaja saa koronatartunnan, tulisi kissa pitää sisällä.
Lue myös: Tutkimus: Puhuminen levittää koronaa tehokkaammin kuin yskäisy – pienennä riskiä näin
5. Älä vie flunssaista koiraa koirapuistoon, jossa on muita koiria
Jos huomaat koirallasi flunssan oireita, älä lähde sen kanssa ulkoilemaan koirapuistoon, jossa on muita koiria. Näin siksi, että eläimillä tiedetään olevan paljon erilaisia hengitystieoireita aiheuttavia viruksia ja bakteereita. Näitä tavanomaisia taudinaiheuttajia kiertää Suomenkin lemmikkieläimissä paljon. FirstVet ja Ruokavirasto toteavat kuitenkin, että koronavirus sinänsä tarttuu koiriin huonosti.
Jos koiralla on flunssan oireita, kyseessä on todennäköisesti esimerkiksi kennelyskä. Se tarttuu helposti, joten koira kannattaa pitää erossa muista koirista pari viikkoa senkin jälkeen, kun sillä ei enää oireita.
6. Jos sairastut itse, varmista lemmikille tilapäinen hoitopaikka
Hoitojärjestelyistä kannattaa sopia etukäteen esimerkiksi sukulaisten, ystävien tai naapurin kanssa. Kannattaa myös kartoittaa oman asuinalueen eläinhoitolat.
Eläimen ruokaa olisi hyvä olla varastossa riittävä määrä. Jos lemmikillä on pysyvä lääkitys, myös näiden lääkkeiden määrä kannattaa varmistaa.
Voi käydä niinkin, että omistaja sairastuu äkillisesti ja vakavasti. Näiden tilanteiden varalta voi tehdä listan asunnossa olevista eläimistä ja säilyttää sitä jossain näkyvässä paikassa, kuten eteisessä. Siten viranomaiset huomaavat sen helposti. Olisi suositeltavaa kirjata myös lähiomaiset sekä eläimille sovitut väliaikaishoitajat ja heidän yhteistietonsa.
Tiedotteessa muistutetaan, että joka tapauksessa eläimen omistajan kannattaa olla aina varautunut omaan sairastumiseen ja suunnitella, miten lemmikin hoito järjestetään yllättävissä tilanteissa. Omistaja on lähtökohtaisesti aina vastuussa eläimen väliaikaisen hoidon järjestelyistä.
7. Lemmikkien mahdollisista koronaoireista
Altistuskokeissa käytetyillä eläimillä ei ole havaittu oireita tai oireet ovat olleet vähäisiä. Oireita ovat voineet olla esimerkiksi lievät hengitystieoireet ja ruokahaluttomuus. Tämänhetkisen tiedon valossa näyttää siltä, että oireiden perusteella koronavirusta ei ole syytä epäillä muilla lemmikeillä kuin kissoilla. Oireettomia tai vähäoireisia tartuntoja voi mahdollisesti esiintyä lisäksi freteillä, kaneilla sekä kultahamstereilla.
Lue myös: Saiko koronakaranteeni sinutkin haaveilemaan lemmikistä? Asiantuntijat varoittavat riskeistä: "Totta kai se tarkoittaa, että eläimiä hylätään"
8. Lemmikki ja karanteeni
Jos saat koronavirustartunnan ja omistat kissan, tulisi sinun pitää lemmikki sisällä. Koiranomistajien tulisi huolehtia koiran ulkoilutarpeesta myös oman karanteenin aikana. Tämänhetkisen tiedon valossa koirien ei uskota levittävän koronavirusta eteenpäin.
Mikäli oma lemmikki on kissa, fretti, kani tai hamsteri, eikä sitä ole mahdollista saada lemmikkiä muualle hoitoon oman karanteenin ajaksi, tulee lemmikki pitää sisällä ja seurata sen vointia. Jos lemmikillä ilmenee sairauden oireita, ota yhteys eläinlääkäriin ja kerro koronavirusaltistumisesta.
Lue myös: Koronatartunnan saanut Winston-gorilla toipumassa – sai samantyyppistä hoitoa kuin Donald Trump
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähde: Ruokavirasto, FirstVet Eläinklinikka