Välillä kuulee, että maitohappobakteerit voisivat helpottaa laktoosi-intoleranssin oireita. Lääkäri kertoo, että tämä on mahdollista vain niin sanotussa sekundaarisessa laktoosi-intoleranssissa.
Laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus tai allergia vaan yleensä geneettinen ominaisuus. Suomalaisista se on joka viidennellä, ja se periytyy heille vanhemmilta. Näin ollen laktoosi-intoleranssin syntyyn ei pysty itse vaikuttamaan.
– Jos laktoosi-intoleranssi on tällainen geneettinen ominaisuus, niin kuin se suurimmalla osalla on, niin siitä ei myöskään voi mitenkään parantua. Ellei sitten jotain geeniterapiaa keksitä, yleislääkäri Toni Vänni sanoo.
Hoitona laktoosi-intoleranssissa on yleisesti maitosokerin eli laktoosin välttäminen. Useimmat laktoosi-intolerantit voivat kuitenkin nauttia laktoosia pieniä määriä, kuten maitolasillisen päivässä.
Joskus kuulee, että laktoosi-intoleranssia voisi ehkäistä tai hoitaa maitohappobakteereilla.
– Se ei ole mahdollista, jos ominaisuus on perinnöllinen. Mikään maitohappobakteeri ei muuta vuosituhansia kehittynyttä geneettistä ominaisuutta tai lisää laktaasin aktiivisuutta kehossa.
Aina laktoosi-intoleranssi ei kuitenkaan ole perinnöllinen: laktaasi-entsyymin tuotantoon voivat vaikuttaa myös jotkut sairaudet.
– Jos kyseessä on tällainen ”sekundaarinen laaktoosi-intoleranssi” eli jokin infektioperäinen sairaus on syynä laktaasin sietokyvyn heikentymiselle, niin silloin joillakin voivat jotkut maitohappobakteerit auttaa, Vänni pohtii.
Sekundaarista laktoosi-intoleranssia voivat aiheuttaa esimerkiksi jotkut krooniset suolistoinfektiot.
Vänni huomauttaa, että vaikka maitohappobakteerit eivät tuotakaan laktaasia, ne voivat olla hyödyllisiä osalle laktoosi-intolerantikoista muihin oireisiin.
Lähteenä myös Terveyskirjasto
***
Aiheuttaako maito matala-asteista tulehdusta?
Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että hapatetut maitotuotteet sisältävät hyviä mikrobeja ja ovat parempia terveydelle.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.