Kun kuukauden 13. päivä osuu perjantaille, pidetään sitä tunnetusti epäonnen päivänä. Näkyykö epäonnisuus kuitenkaan vakuutusyhtiöiden tilastoissa?
Perjantai 13. päivä on yleisen taikauskoisen käsityksen mukaan epäonnen päivä. Historiassa epäonnen päivä on saanut värikkäitä merkityksiä. Päivän epäonnisuudesta on viitteitä sekä onnettomuustilastoissa että vanhoissa uskonnoissa ja uskomuksissa.
– Tämä on vakuutusyhtiön näkökulmasta todella mielenkiintoinen päivä, Vakuutusyhtiö LähiTapiolan korvausjohtaja Marko Tolonen kertoo.
Epäonnen päivänä on tapahtunut useita historiasta muistettavia traagisia onnettomuuksia. Perjantaina 13. marraskuuta vuonna 1970 trooppinen hirmumyrsky surmasi nykyisen Bangladeshin alueella arvioiden mukaan noin 500 000 asukasta. Kyse oli koko 1900-luvun tuhoisimmasta hirmumyrskyn aiheuttamassa onnettomuudesta. Perjantaina 13. tammikuuta 2012 tapahtui myös iltalialaisen risteilyaluksen, Costa Concordian, karilleajo. Onnettomuudessa menehtyi noin 30 ihmistä ja 60 ihmistä loukkaantui.
Vakuutusyhtiöille selvästi erilainen päivä
Näkyykö huono onni vakuutusyhtiöiden tilastoissa epäonnisuuden piikkinä? MTV Uutisten toimittaja Mika Tommola selvitti asiaa LähiTapiolan korvausjohtaja Marko Tolosen kanssa.
– Vastoin ennakko-odotuksia silloin sattuu selvästi vähemmän onnettomuuksia. Ero on dramaattinen muihin perjantaipäiviin verrattuna, Tolonen kertoo.
Suomalaisille sattuu jopa 35 prosenttia vähemmän vahinkoja perjantaina 13. päivä. Tolonen kuitenkin huomauttaa, että syystä tai toisesta joulukuuhun sattunut perjantai 13. päivä on aivan yhtä epäonninen, kuin mikä tahansa muu päivä vuodesta.
LähiTapiola on tutkinut suomalaisten epäonnisuutta jo yhdeksän vuoden ajan. Onnettomuudet ja epäonni eivät vainoa pelkästään kodin ulkopuolella, vaan LähiTapiolan mukaan jopa 80 prosenttia vammaan johtaneista tapaturmista tapahtuu kodin sisällä. Miehille sattuu keskimäärin useammin onnettomuuksia työmatkoilla kuin naisille.
Katso haastattelu kokonaisuudessaan yltä!