Perjantaina 13.3. vietetään valtakunnallista tapaturmapäivää, jonka tarkoituksena on muistuttaa ennaltaehkäisemään tapaturmia. Joka kymmenes suomalainen kertoo itsensä tai perheenjäsenensä loukkaantuneen kotona viimeisen kolmen vuoden aikana niin, että on tarvinnut apua, selviää Turvallisuusyritys Verisuren teettämästä tutkimuksesta.
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lähes 90 prosenttia tapaturmaisista kuolemista ja lähes 80 prosenttia vammaan johtaneista tapaturmista tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla. Koti onkin yksi vaarallisimmista paikoista suomalaisille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kansallisen uhritutkimuksen mukaan vuonna 2017 Suomessa tapahtui yhteensä 396 000 kotitapaturmaa, mikä on 34 prosenttia kaikista tapaturmista. Tiukasti kakkossijalle nousevat liikuntatapaturmat, joiden osuus on 29 prosenttia.
Verisuren YouGov Finlandilla toteuttamassa turvallisuuskyselyssä suomalaisilta kysyttiin kodin turvallisuuteen liittyvistä asioista. Joka kymmenes vastaaja on ollut tilanteessa, jossa hän itse tai joku muu hänen taloudessaan on kolmen vuoden sisällä loukannut itsensä kotona siten, että on tarvinnut apua.
Näin ennaltaehkäiset tapaturmia kotona
- Pidä kodin kulkureitit vapaana tavaroista ja hyvin valaistuna, erityisesti portaat.
- Kuivaa kylpyhuoneen märkä lattia suihkun jälkeen liukastumisen välttämiseksi.
- Suosi lastenhuoneessa matalia ja turvallisesti kiinnitettäviä huonekaluja.
- Säilytä keittiön terävät välineet lasten ulottumattomissa. Laita ruokaa hosumatta, äläkä säilytä lieden lähellä tavaraa.
- Pidä keittiössä kaikki arkikäytössä olevat tavarat käden ulottuvilla, jotta vältyt turhalta penkille nousemiselta.
- Älä käytä ylähyllyille ulottumiseen huteria tuoleja, vaan hanki kotiin tukevat taloustikkaat.
- Älä käytä rikkinäistä elektroniikkaa tai liitä laitteisiin niihin sopimattomia latureita tai johtoja.
– Ei ole ihme, että koti on yksi merkittävimmistä vaaranpaikoista – kotona vietetään paljon aikaa. Hälytyskeskuksemme käsittelemät tyypillisimmät tapaturmatilanteet liittyvät usein kompastumisiin ja esimerkiksi keittiöaskareissa sattuneisiin haavereihin, kertoo Verisuren toimitusjohtaja Alexander Gräsbeck.
Yleisin kotitapaturma on kaatuminen, kompastuminen tai liukastuminen
THL:n tilastojen mukaan yleisimmät kotitapaturmat ovat juurikin kompastumisia, kaatumisia ja liukastumisia. Myös terävistä esineistä saadaan haavereita lähes yhtä usein. Lisäksi palovammat ovat tyypillinen kotitapaturma.
Tämä trendi näkyy myös Verisuren tutkimuksessa, johon vastanneiden yleisimmät tapaturmat olivat esimerkiksi liukastuminen kylpyhuoneessa tai portaissa sekä haaverin saaminen terävästä esineestä, kuten veitsestä tai lasinsirusta.
– Paras tapa ennaltaehkäistä tapaturmia kotona on välttää kiirettä, sillä usein hosuessa sattuu eniten vahinkoja. On myös hyvä kiinnittää huomiota, että koti soveltuu kulloiseenkin elämäntilanteeseen, esimerkiksi ikäihmisen tai lasten tarpeisiin, Gräsbeck muistuttaa.
YouGov Finland toteutti kyselytutkimuksen viestintätoimisto Tekirin ja Verisuren toimeksiannosta. Kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä ja kokemuksia kodin turvallisuuteen liittyen. Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 24.–27.1.2020 YouGovin kuluttajapaneelissa. L. Tutkimuksen kokonaisvastaajamäärä on 1500.
Lue myös: Tutkimus paljasti vaarallisimman tavan kulkea töihin – näin hyödyt voisi saada ilman haittoja
Lue myös: Hälyttävän moni suomalainen vaarantaa huomaamattaan turvallisuutensa kotonaan: ”Voivat tuntua pieniltä teoilta arjessa”
Lähde: Verisure