Lämpöpattereille on taas käyttöä, kun pakkanen alkaa paukkua nurkissa. Joskus vesikiertoiset patterit kuitenkin menevät lakkoon. Ongelma on yleinen, mutta onneksi siihen on keksitty pari kätevää ratkaisua. Vian korjaaminen vie vain pari minuuttia, Tee Itse -lehti vakuuttaa.
VINKKI: Tarkista putket
Jos lämpöpatteri ei toimi, tarkista aluksi, ovatko putket lämpimät. Jos putket ovat kylmät, ongelma on lämpökattilassa tai kiertovesipumpussa. Jos putket ovat lämpimät, vika on termostaatissa.
1. Yritys. Virtaa venttiiliin
Useimmissa tapauksissa ongelmat johtuvat siitä, että termostaatin takana oleva pieni venttiilineula on juuttunut kiinni kesän aikana. Yritä aluksi painaa neula pohjaan, jotta se lähtee taas liikkeelle. Jos painaminen ei auta, koputa venttiilin reunaa kevyesti, jotta mahdolliset kalkkijäämät lähtevät liikkeelle.
TEE NÄIN:
1. Irrota termostaatti
Vanhoissa malleissa termostaatti on yleensä kiinnitetty kuusiokoloruuvilla.
2. Paina pientä, termostaatin takana olevaa neulaa
Pohjaan juuttunut ruuvi voi lähteä liikkeelle kevyellä hieromisella.
3. Koputa venttiilin kylkeen kevyesti esimerkiksi jakoavaimella, jos neula on edelleen pohjassa
Koputtaminen voi irrottaa mahdolliset kalkkikerrostumat ja muut epäpuhtaudet.
2. Yritys. Vaihda venttiili
Jos neula ei lähde liikkeelle ja patterit ovat yhä kylmiä, joudut vaihtamaan osan venttiilistä. O-rengastiivistepesiä on kahta eri kokoa, joten tarkista, että ostat venttiiliin sopivan mallin. Veden tuloa ei tarvitse katkaista tiivistepesän vaihdon takia, sillä vettä tihkuu korkeintaan muutama pisara.
TEE NÄIN:
1. Ruuvaa tiivistepesä irti jako- tai kiintoavaimella
Venttiilistä voi vuotaa muutama pisara vettä, mutta veden voi kuivata nopeasti esimerkiksi käsipyyhkeellä.
2. Paina tiivistepesän takana olevaa pientä levyä
Jos venttiilin läpi tihkuu vettä, tukos johtuu tiivistepesästä, ja se pitää vaihtaa. Kun tiivistepesä on poistettu, veden pitäisi alkaa kiertää.
3. Ruuvaa uusi tiivistepesä paikoilleen
Kiristä se kevyesti käsin ja varmista, ettei pesän läpi tihku vettä. Tarkista, että neula painuu pohjaan asti ja estää veden virtaamisen. Virtauksen kuulee selvästi.
MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Tee Itse -lehden kanssa.
Muita Tee Itse -lehden artikkeleita: