AstraZenecan rokotteen huhutaan olevan iäkkäille tehoton, tulisiko siitä huolestua? Rokotetutkimuskeskuksen johtaja: "Näin vaatimaton suojateho olisi yllättävä"

AstraZenecan koronarokotteesta on liikkunut tällä viikolla saksalaislehdistössä tietoa, jonka mukaan rokotteen teho olisi yli 65-vuotiaiden keskuudessa kovin alhainen. Tieto ei ole varmistettua, muistuttaa Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet. 

Mika Rämetin mukaan AstraZenecan rokotteen tehosta julkaistut tiedot pohjautuvat saksalaisviranomaisten saamiin tietoihin, mutta ne eivät välttämättä ole virallisia tutkimustuloksia. 

Saksan viranomaislähteet kertoivat eilen saksalaisille Bildille sekä Handelsblattille, ettei AstraZenecan rokote tulisi saamaan Euroopan lääkeviraston hyväksyntää yli 65-vuotiaille. Rokote olisi lähteiden mukaan toiminut vain kahdeksalle prosentille yli 65-vuotiaista.

AstraZenecan koronarokotteen tehottomuus puhuttaa Saksassa: "Jos tuo tieto pitää paikkaansa, se muuttaa koko koronastrategian"

Yhtiö on kiistänyt tiedot ja kertonut niiden olevan virheellisiä. 

– On hyvä muistaa, että alle 55-vuotiaiden osalta teho AstraZenecan rokotteella on kiistaton, eli suojavaikutus riippuen annostelusta on ollut 60–90 prosenttia. Siihen nähden näinkin vaatimaton suojateho kuin 8 prosenttia yli 65-vuotiailta olisi yllättävä, Rämet toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Rämetin mukaan AstraZenecan aiemmin julkaistuissa tutkimustuloksissa oli alunpitäen huomattavan vähän iäkkäitä, ja suurin data oli peräisin työikäisten tutkimisesta. 

– Julkaisuvaiheessa tutkimuksessa oli vähän yli 65-vuotiaita, jolloin tehon arvioiminen siinä kohtaa oli vielä mahdotonta. 

Myyntiluvan myöntäminen kertoo paljon

Euroopan lääkeviraston odotetaan käsittelevän AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston yhteistyössä kehittämän koronarokotteen myyntilupaa perjantaina. Rämetin mukaan silloin selviää, olivatko huhut tutkimustuloksista paikkansapitäviä. 

– Jos myyntilupa annetaan yli 18-vuotiaille ilman ylärajaa, niin kyllä se antaa viitettä siitä, että tuloksia toimivuudesta iäkkäilläkin on. Jos myyntilupa taas tulisi esimerkiksi alle 65-vuotiaille, niin siitä voisi päätellä, ettei tietoa iäkkäiden osalta ole riittävästi. Mielenkiinnolla odotan, mihin EMA päätyy myyntiluvan suhteen, Rämet sanoo. 

AstraZenecalla on ollut vaikeuksia jo viime viikolla rokotteidensa kanssa, sillä yhtiö ilmoitti perjantaina, että tuotantovaikeuksien vuoksi se toimittaisi EU:lle vain 31 miljoonaa rokoteannosta maaliskuun loppuun mennessä. Tämä olisi 60 prosenttia aiottua vähemmän. 

– Vielä marraskuussa ei ollut tietoa minkään rokotteen toimivuudesta, eli rokotteiden suuri valmistaminen varastoon on haasteellista. Saatavuuden kannalta AstraZeneca pyrki tuottamaan mahdollisimman paljon rokotetta jo viime vuoden puolella, eli on harmillista, jos saatavuus jää myyntiluvan saamisen jälkeen odotettua vähäisemmäksi, Rämet toteaa. 

Rokotteelle myyntilupa edes jollekin väestöryhmälle?

AstraZenecan rokote on jo hyväksytty käyttöön esimerkiksi Intiassa ja Britanniassa. 

Rokotetutkimuskeskuksen johtajan mukaan kolmas rokote olisi kuitenkin hyvä saada markkinoille myös Euroopassa. 

– On hyvä muistaa, että AstraZenecan 70 prosentin suojateho työikäisillä on erittäin hyvä. Pitäisin tärkeänä sitä, että rokotetta saataisiin käyttöön vaikka vain joillekin väestöryhmille. Jos AstraZenecan rokote tulisi työikäisille, pystyisimme käyttämään parhaimmin toimivat rokotteet riskiryhmäläisille ja iäkkäille, Rämet sanoo. 

Tällä hetkellä Euroopan lääkeviranomaisen myyntiluvan ovat saaneet Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet. Molemmilla rokotteilla on lähes 95 prosentin suojateho.

Katso koko Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämetin haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat