Jotta sairastuminen ei pilaa lomaa, hepatiitti- ja muiden rokotusten voimassaolo on hyvä varmistaa puoli vuotta ennen matkaa. Sama pätee kotimaassa matkustamiseen.
Maailman terveysjärjestö WHO (World Health Organization) suosittelee kaikille B-hepatiitti-rokotusta. Suomi on yksi harvoista länsimaista, jotka eivät lapsiaan rokota.
– Se on iso asia! Suomi on ollut rokottamisen mallimaa, mutta nyt kelkasta on tiputtu. Lisäksi vesirokko ei päässyt enää kansalliseen rokoteohjelmaan, sillä rokottamiseen ei ollut rahaa, Terveystalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri ja matkailu- ja rokoteklinikan vastaava lääkäri Niklas Lindblad sanoo.
Amerikkalaisen National Institute of Healthin tutkimuksen mukaan yhden dollarin sijoittaminen rokottamiseen tuo 16 dollaria takaisin terveydenhuollon suorina ja epäsuorina säästöinä. Lisäksi säästyttäisiin inhimilliseltä kärsimykseltä.
Viisi vinkkiä matkalle
- Pienennä riskiä saada helposti tarttuva influenssa – hanki influenssarokotus.
- Mitä eksoottisempi kohde, sitä tärkeämpää on käydä lääkärin kanssa rokotus- ja lääkeasiat läpi.
- Muista safefood eli turvallinen, puhdas ruoka ja käsien pesu.
- Käy lääkärillä vähintään puoli vuotta ennen matkaa, jotta ehdit saada A- ja B – hepatiittirokotuksesta täyden tehon.
- Rokottaminen ei ratkaise kaikkia ongelmia. Pahimmat ongelmien aiheuttajat ovat liikenneonnettomuudet, viina ja suojaamaton seksi.
Edes hepatiittirokotus
Suomalaisten matkoista noin 70 prosenttia suuntautuu maihin, joissa on riski sairastua A- tai B-hepatiittiin, kuten esimerkiksi Viroon, Turkkiin ja Thaimaahan. Yleinen A-hepatiitti voi tarttua myös Suomessa esimerkiksi ruuan välityksellä.
– A-hepatiittirokotus on mielestäni tärkeä, matkustat sitten mihin vain, Lindblad kertoo.
Moni unohtaa käydä hankkimassa uusintarokotuksen, joka on tarpeen rokotuksen tehon säilymiseksi.
Hätätila polion vuoksi
Samaan aikaan melkein hävinneeksi luultu polio on tehnyt paluuta muun muassa Pakistanin ja Syyrian levottomuuksien vuoksi. Kymmenestä korkean polioriskin maasta muualle matkustaneet ovat kantaneet mukanaan poliota eri maihin entistä useammin.
WHO on julistanut hätätilan, jonka mukaan kaikki yli neljäksi viikoksi näihin maihin matkustavat tarvitsevat poliorokotteen.
– Salit olivat 50-luvulla täynnä polion vuoksi sairastuneita. Me emme ole sitä nähneet, joten siksi sitä ei koeta uhkana, Lindblad sanoo.
Lähde: Terveystalo
Kuva: Colourbox.com