Onko Sanna Marin jälleen maailman nuorin pääministeri? Ehkä ei, tittelin on vienyt häneltä mies, jonka kotimaa on lähes Marinin kaima

3:19imgVideo: Sanna Marinin hallitus astui virkaansa 10.12.2019. Hän ehti olla tuolloin maailman nuorin pääministeri vajaan kuukauden.Lehtikuva
Julkaistu 13.10.2021 05:54
Toimittajan kuva

Jarno Miettinen

jarno.miettinen@mtv.fi

Sanna Marinia juhlittiin hetken maailman nuorimpana pääministerinä. Hän menetti tittelin kuitenkin nopeasti Itävallan Sebastian Kurzille, joka on vajaan vuoden Marinia nuorempi. Onko Marin nyt jälleen maailman nuorin pääministeri, kun Kurz joutui eroamaan viikonloppuna? Asiaan ei ole aivan helppoa vastausta.

Kun Sanna Marinista tuli Suomen pääministeri joulukuussa 2019, uutisoitiin asia maailmanlaajuisesti, sillä vuonna 1985 syntyneestä Marinista tuli samalla maailman nuorin pääministeri.  

Muun muassa tuolloinen maailman vanhin pääministeri, Malesian Mahatnir Mohamad antoi silloin neuvojaan Marinille. 

Lue myös: Itävallan Kurz kertoi eronneensa "kaaoksen välttämiseksi" – käytännössä ratkaisu varmistaa hallituksen jatkon

Marin kuitenkin menetti tittelinsä nopeasti: vuonna 1986 syntyneestä Sebastian Kurzista tuli Itävallan liittokansleri vain noin kuukaisi sen jälkeen, kun Marin nousi pääministeriksi.

Kurz joutui kuitenkin eroamaan viime viikolla liittokanslerin paikalta korruptioskandaalin takia. Ero astui voimaan toissa päivänä maanantaina.

Lue myös: Maailman nuorimman pääministerin hehkutukselle ei näy loppua: "Sanna Marinille on tullut ulkomailta niin paljon haastattelupyyntöjä, että niitä kaikkia ei ehditä toteuttaa"

Näyttää siltä, että Marinista ei kuitenkaan eilen tullut uudelleen maailman nuorinta pääministeriä tai ainakaan nuorinta hallituksen johtajaa. Tämä pitää paikkansa, jos tittelit unohdetaan. 

Pienen San Marinon tasavallan johtoon nousi lokakuun ensimmäisenä päivänä pian 27 vuotta täyttävä Giacomo Simoncini. Hän on syntynyt 30.11.1994. Hän edustaa San Marinon sosialistista puoluetta ja on näin ollen myös Sanna Marinin aatetoveri.

Harvinainen kaksinvalta

San Marinon valtiosääntö on täysin ainutlaatuinen nykymaailmassa ja periytyy osin jo 1200-luvulta.

Maan ja sen hallituksen johdossa on kaksi tasavertaista henkilöä, joiden titteli on italiaksi capitani reggenti. Se on käännetty suomeksi – silloin harvoin kun käännöstä on tarvittu – yleensä kapteenivaltionhoitajaksi. 

Lue myös: Itävallan Kurz kertoi eronneensa "kaaoksen välttämiseksi" – käytännössä ratkaisu varmistaa hallituksen jatkon

Kaksi kapteenivaltionhoitajaa toimii San Marinossa sekä valtion että hallituksen päänä. Käytännössä lähimpänä Suomen pääministeriä vastaavia tehtäviä hoitaa kuitenkin San Marinossa ulkoministeri. 

AOP Luca Beccari San Marino ulkoministeriSan Marinon ulkoministeri Luca Beccari vierailulla Moskovassa keväällä. Ulkoministeri johtaa käytännössä San Marinon hallituksen työskentelyä.

Kahden valtionpään järjestelmä, diarkia, on nykyään varsin harvinainen. Se on käytössä vain San Marinossa ja Andorrassa, jonka päämiehiä ovat virkojensa puolesta Ranskan presidentti ja katalonialaisen Urgellin hippakunnan piispa Pohjois-Espanjasta.

Historia tuntee kuitenkin lukuisia diarkioita lähtien antiikin Spartasta päätyen 1960-luvun Bolivian sotilashallituksiin, joiden johdossa oli kaksi upseeria. Myös laajalti tunnettu muinainen Rooman valtakunta oli osan historiastaan diarkia.

Marinilla uusi mahdollisuus maailman nuorimmaksi 2022

San Marinon kapteenivaltionhoitajan kausi on kuitenkin vain kuuden kuukauden mittainen, eikä uudelleenvalintaa sallita kuin vasta kolmen vuoden tauon jälkeen.

Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että Marinista tulee uudelleen maailman nuorin hallituksen pää 1.4.2022, jolloin Simoncinin kausi päättyy. 

AOP San MarinoSan Marinon korkein kohta, Monte Titano -vuori.

San Marino on yksi Euroopan pienimpiä valtioita. Siellä on reilut 33 000 asukasta. Tradition mukaan maa on perustettu vuonna 301. Maan perustuslaki on vuodelta 1600 ja San Marinoa pidetäänkin maailman vanhimpana tasavaltana.

Lue myös: Ulkomailla media kiinnostui Marinista: "Maailman nuorin pääministeri"

Lähteet: DW, Tought.co

Tuoreimmat aiheesta

Sanna Marin