Herkkä iho on termi, jota heittelevät ilmaan usein nekin, joiden iho ei ole oikeasti herkkä. Mitä herkkä iho oikeastaan tarkoittaa?
”Herkkä iho” ei ole lääketieteellinen diagnoosi. Sille ei ole tarkkaa määritelmää sen paremmin lääketieteessä kuin kosmetiikkateollisuudessa, eikä ole olemassa mittalaitteita, joilla ihon herkkyys voitaisiin suoraan todentaa.
Ihon ”herkkyys” voi selittyä esimerkiksi sillä, että käyttää liikaa jotakin ihonhoitotuotetta. Myös se, että iho reagoi esimerkiksi talvikuukausina pakkaseen, on pikemminkin luonnollinen reaktio kuin osoitus ihon erityisestä herkkyydestä.
On kuitenkin tiettyjä ominaisuuksia, joita yleisesti pidetään herkän ihon mittareina. Jos epäilet omaa ihoasi herkäksi, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset.
- Ärtyykö ihosi usein ihovoiteiden, saippuoiden, hajusteiden, meikkien tai karkeiden vaatteiden käytöstä?
- Kirveleekö, kutiseeko ja punoittaako ihosi herkästi pakkasessa, viimassa, saunassa tai auringonpaisteessa?
- Onko sinulla ollut ihoreaktioita aurinkovoiteisiin?
- Alkaako ihosi kutista, kun käytät hiusten- tai ihonhoitotuotteita?
- Koetko usein tarvetta raapia ihoa?
- Oletko varovainen kokeilemaan uusia tuotteita huonojen kokemusten takia?
- Oletko herkkä hajusteille?
- Onko sinulla kokemusta allergioista, astmasta, ekseemasta (tulehduksellinen ihosairaus) tai heinäallergiasta?
- Jos sivelet kasvojasi sormilla kevyesti tai kohtalaisesti painaen, muuttuuko ihosi siitä kohdasta punaiseksi?
Jos vastasit kyllä useampaan yllä olevaan kysymykseen, todennäköisesti sinulla on herkkä iho. Voit koittaa vähentää oireilua käyttämällä hoitotuotteita kohtuudella ja valitsemalla tuotteita, jotka on erityisesti suunnattu herkälle iholle.
Tuotteissa kannattaa suosia niitä, joissa on lyhyt aineisosalista. Mitä enemmän tuotteessa on kemikaaleja, sitä suurempi on myös todennäköisyys, että ihosi reagoi siihen jollakin lailla. Yleisesti ottaen luomuihonhoitotuotteissa on vähemmän kemikaaleja, mutta kasviuutteet voivat yhtä lailla aiheuttaa reaktioita. Jos jokin tuote saa ihosi kutiamaan tai polttelemaan tai muuten pahenemaan, lopeta sen käyttäminen.
Lähteet: Webmd.com, Allure.com, Terveyskirjasto
Miten kodista tehdään allergiaystävällinen?
Huomenta Suomi vieraili joulukuussa 2014 allergiaystävälliseksi rakennetussa kodissa ja haastatteli samalla sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjästä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.