Osa sydänkohtauksen riskitekijöistä on eliminoitavissa omalla käytöksellä.
– Suomessa saa vuosittain sydänkohtauksen noin 25 000 ihmistä. Tyypillinen potilas on iäkäs nainen, tosin työikäisiä miehiäkin on meillä erittäin paljon verrattuna muihin Länsi-Euroopan maihin, Sydänliiton asiantuntijasairaanhoitaja Sami Kaivos sanoo.
Kaivos kertoo, että miehillä sepelvaltimotauti ja sitä myötä sydänkohtaukset alkavat tyypillisesti lisääntyä noin 55 vuoden iässä, naisilla vasta kymmenen vuotta myöhemmin.
– Ero johtuu monista syistä, muiden riskitekijöiden lisäksi hormoneista. Iän kivutessa selvästi eläkeiän puolelle eli seitsemänkymppisiin ja sitä vanhempiin sukupuolierot tasaantuvat.
Kasviksia, kalaa ja pehmeää rasvaa
Paitsi sukupuoli ja ikä, sydänkohtauksen syntymiseen vaikuttavat perintötekijät. Näistä mihinkään ihminen ei voi itse vaikuttaa.
– Yksilöllisiin riskitekijöihin sen sijaan voi. Esimerkiksi tupakointi, kohonnut verenpaine, veren kohonneet kolesteroliarvot sekä diabetes ovat keskeisiä sydänkohtauksen riskitekijöitä, Kaivos sanoo.
Terveelliset elintavat pienentävät riskiä.
– Tupakoimattomuus on aivan ehdotonta. Ravitsemus- ja liikuntatottumukset vaikuttavat niin ikään verenpaineeseen sekä kolesteroliin.
– Terveellinen ruokavalio on kasvisvoittoista ja sisältää vain vähän kovaa rasvaa. Suositeltavaa on käyttää pehmeitä margariineja ja kasviöljyjä sekä välttää voita. Kalaa tulisi nauttia kahdesti viikossa ja liikkua säännöllisesti, Kaivos sanoo.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuvat: Colourbox.com