Sepelvaltimotauti on suomalaisten yleisin kuolinsyy. Joskus oireettomankin ihmisen elämä päättyy ensimmäiseen ja ainoaan oireeseen, sydäninfarktiin. Lääkäri kertoo, miten sydänkohtauksen riskit voi minimoida.
Sydänkohtauksen tavallisin aiheuttaja on sepelvaltimotauti, jonka riskiä tietyt vaaratekijät lisäävät. Mitä enemmän vaaratekijöitä yhdellä ihmisellä on, sitä todennäköisempää on myös sairastua ja ajan myötä saada sydäninfarkti.
– Tupakointia – aktiivista ja passiivista – on äärimmäisen tärkeä välttää, TAYS Sydänsairaalan osastonylilääkäri, kardiologian dosentti Markku Eskola sanoo.
Lue myös: Miltä sydänkohtaus tuntuu? Henkesi riippuu siitä, että tunnistat oireet ja soitat apua nopeasti
Ravitsemuksen suhteen kannattaa välttää tyydyttynyttä rasvaa eli eläinrasvoja sisältävää ruokavaliota.
– Välimerellinen ruokavalio on hyvä, eli käytännössä voi suosia esimerkiksi tuoreita hedelmiä ja kasviksia, oliiviöljyä ja pähkinöitä ja punaisen lihan sijaan kalaa, kanaa ja kalkkunaa.
Verenpaineen ja kolesterolin ei pidä antaa kohota.
– Jos on jo todettu verenpainetauti, niin verenpaineen seuranta ja tehokas hoitaminen on tärkeää. Sama koskee diabetesta ja sen hoitoa. Tähän liittyen on tärkeää myös pysytellä normaalipainoisena.
Lyhyesti sanottuna: elä terveellisesti ja hallitse niitä riskitekijöitä, joita tiedossa on.
Jos huonosti käy, sekään ei tosin välttämättä riitä.
– Huomattavalla osalla infarktipotilaista ei todeta edellä lueteltuja klassisia vaaratekijöitä ollenkaan. Joskus on sanottu, että tunnetut vaaratekijät selittäisivät noin 80 prosenttia sydäninfarkteista. Tällä saralla riittää edelleen tutkittavaa, Eskola sanoo.
Miten toimia, kun sydänkohtaus yllättää?
Sydänliiton asiantuntijasairaanhoitaja Sami Kaivos kertoo, mitkä ovat sydänsairauksien riskitekijöitä, mistä sydänkohtauksen tunnistaa, mistä se johtuu ja miten kohtauksen hetkellä tulee toimia.
22:09