Jokaisen teinin vanhempi tunnistaa tilanteen: Lapsesi esittelee sinulle uuden ystävänsä ja epäilyksesi heräävät – "tämä ei tule johtamaan mihinkään hyvään". Mitä tehdä?
Kun teini-ikäisen uusi kaveripiiri huolettaa, vanhempi viettää unettomia öitä.
On totta, että ystävät vaikuttavat paljon nuoren valintoihin ja vapaa-ajan viettoon. Se, kenen kanssa lapsesi ystävystyy, vaikuttaa myös hänen tulevaisuuteensa ja huolehtimalla hänen seurastaan osoitat, että rakastat häntä.
Näin ongelmaan kannattaa suhtautua:
1. Tunnethan nuoresi elämän?
Olethan perillä lapsesi elämästä? Kenen kanssa hän viettää aikaansa, mitä hän tekee mielellään ja mistä hän unelmoi?
Yritä myös tuoda positiivisia vaikutteita hänen elämäänsä: erilaiset harrastukset tukevat luovuutta ja antavat itsevarmuutta. On myös hyvä löytää nuorta tukevia aikuisia ja positiivisia roolimalleja hänen tielleen.
2. Keskustele muiden kanssa huolestasi
Onko huoleen aihetta, vai tuomitsetko kirjan kansien perusteella liian nopeasti? Keskustele muiden aikuisten, esimerkiksi puolisosi tai opettajan kanssa asiasta. Voiko huoleen olla syytä, vai onko tämä vain omien ajatustesi tuottama peikko?
3. Pidä suhteenne hyvänä
Pyri säilyttämään keskusteluyhteys, jotta lapsellasi on tunne, että hän voi puhua kanssasi mistä tahansa asiasta. Jos suutut, nuori ajattelee, ettei hän uskalla kertoa sinulle elämässään tapahtuvista asioista, mikä ei auta teitä kumpaakaan.
Aseta rajat ja tee selvät säännöt, mutta älä kyttää nuorta tai muokkaa suhteestanne taistelutannerta. Se voi olla helpommin sanottu kuin tehty, mutta yritä silti pitää positiivinen ja läheinen vire suhteessanne. Se on tärkeää myrskyisien teinivuosien aikana.
Video: Suomalaislapset kertovat, mihin äitiä tarvitaan.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.