Syntyvätkö yrittäjät yrittäjiksi vai kasvavatko he sellaisiksi? Yrittäjyyden ikuisuuskysymys pulpahtaa pintaan säännöllisesti, mutta vastaus ei ole yksinkertainen. Selvitimme, voiko kenestä tahansa tulla yrittäjä ja millaisia ominaisuuksia menestyvällä yrittäjällä on.
Kenestä tahansa voi tulla yrittäjä – tai vähintään kuka tahansa voi omaksua yrittäjämäisen asenteen. Turun yliopiston yrittäjyysprofessori Ulla Hytti uskoo yrittäjyyden opettelemiseen, mutta huomauttaa, että toisilta yrittäjyys vaatii enemmän kuin toisilta.
– Yrittäjyys vaatii töitä, oppimista ja kehittämistä. Samoin kuin urheilussa ja muissa taitolajeissa, yrittäjyydessäkin jollakulla voi olla sisäsyntyisiä ominaisuuksia, luonteenpiirteitä tai kotoa saatuja tapoja, jotka tekevät toisista luontaisemmin yrittäjiä kuin toisista, hän kuvailee.
Kodilla onkin suuri merkitys yrittäjäksi ryhtymiseen: yrittäjäperheissä kasvaneet ryhtyvät usein itsekin yrittäjiksi. Hytti muistuttaa kuitenkin, ettei ilmiö koske vain yrittäjyyttä, vaan yhtä lailla esimerkiksi opettajien lapsista tulee keskivertoa yleisemmin opettajia.
Yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijaverkosto YESin toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen on samaa mieltä siitä, että yrittäjyyden vaatimat ominaisuudet on joillekuille luontaisempia kuin toisille.
– Yrittäjämäisen asenteen voi kuitenkin oppia, kun saa sytykkeitä ympäristöstä, hän sanoo.
Varautumista, uskallusta ja vahvuuksiin keskittymistä
Toinenkin yhtymäkohta urheilusta ja yrittäjyydestä Hytin mielestä löytyy: harjoittelulla on merkitystä.
– Mitä sinnikkäämmin, ahkerammin ja pitkäkestoisemmin sitä jaksaa tehdä, sitä sitkeämmäksi tulee eikä lannistu huonoista kokemuksista tai pienistä epäonnistumista.
Hytti kertoo menestyksen syntyvän siitä, että yrittäjä ottaa kolauksista opikseen ja miettii keinoja parantaa niin omaa kuin yrityksenkin toimintaa. Taitava yrittäjä ennakoi mahdollisia virhearvioita ja varautuu niihin – mutta ei pelkää liikoja.
Myös Lehtonen pitää rohkeutta, sinnikkyyttä ja kykyä muuttaa ideat ja impulssit konkreettiseksi toiminnaksi yrittäjälle tärkeinä ominaisuuksina. Hän painottaa, että yrittäjän on osattava myös kehittää itseään ja toimintaansa sekä ymmärtää talouteen liittyviä lukuja.
Vähintään yhtä tärkeää on tuntea omat vahvuudet ja heikkoudet.
– Yrittäjän kannattaa keskittyä siihen, missä on itse hyvä ja antaa muut työt jonkun toisen tehtäväksi. Siksi on syytä etsiä verkostoja, jotka tukevat ja auttavat.
Eri alojen yrittäjät kertovat, mitä he toivovat laskutusohjelmalta. Artikkeli jatkuu videon alla. Artikkeli jatkuu videon alla.
Ei pelkkiä Nokioita ja Rovioita
Yrittäjä on itse itsensä pomo. Se vaatii itseohjautuvuutta sekä kykyä kehittää toimintaa myös keinoilla, jotka eivät välttämättä näy viivan alla ainakaan heti.
Hytti neuvookin yrittäjiä hyödyntämään esimerkiksi yrityshautomoita ja sparrauspalveluita, joissa yksinäisiin ajatuksiin saa lisää pontta. Samalla voi tehdä identiteettityötä: onko tämä sitä, mitä oikeasti haluan?
– Sitten prosessi tulee ainakin käytyä itsensä kanssa eikä tarvitse 75-vuotiaana kiikkustuolissa miettiä, että oli minullakin silloin se loistava idea, mutten koskaan tehnyt sille mitään, Hytti toteaa.
Lehtosen mukaan yrittäjyyden ymmärrys ja arvostus ovat vuosien saatossa muuttuneet huomattavasti. Jos aiemmin yrittämistä pidettiin keinona hankkia mahdollisimman suurta voittoa tai hyötyä, nykypäivänä moni haluaa ensisijaisesti toteuttaa itseään ja olla mukana ratkaisemassa yhteiskunnallisia haasteita.
– Meillä helposti mennään mukaan startup-hypetykseen ja ajatellaan, että pitäisi keksiä uusia Nokioita tai Rovioita. Yrittäjyyttä on kuitenkin monenlaista, ja työn tekemisen muodot ovat muuttumassa entistä yrittäjämäisemmiksi.
Kevennä yrittäjän päivittäistä byrokratiaa ja laskuta Zervantilla
|