Onko yrittäjyys aina ruusuista? Kasvuyrityksen perustajat kertovat

Zervant 2
Julkaistu 19.08.2019 08:35

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: ZERVANT

Mikä saa ihmisen ryhtymään yrittäjäksi, jos tarjolla olisi myös turvallinen palkkatyö? Kaksi kasvuyrityksen perustajayrittäjää kertoo, miltä intohimo yrittäjyyteen tuntuu.

Marina Ekroosin käsitykset yrittäjyydestä eivät olleet pelkästään ruusuiset. Yrittäjäperheessä kasvaneena hän ei kuitenkaan ole vaivautunut varomaan liikoja, vaan käsissä on jo kaksi yritystä: Ekroos on sekä freelance-valokuvaaja että kiivaasti kansainvälistyvän, valokuvien rajaamiseen tarkoitetun ohjelmiston kehittäneen Framerightin perustaja ja toimitusjohtaja.

– Ensin yhden henkilön yritys ja nyt kasvuyritys ovat opettaneet todella erityyppistä yrittäjyyttä. Molemmissa yhdistyy se, että kun saa tehdä itselle henkilökohtaisesti tärkeitä asioita, työ vetää puoleensa, hän kuvailee.

Vedon tuntee myös Eeppi Nieminen, uravalmennusta välittävän Coachilla-alustan perustaja ja toimitusjohtaja. Hän kasvoi työntekijäperheessä, eikä nuori Nieminen tullut ajatelleeksi yrittäjyyttä uravaihtoehtona. Innovaatiojohtamista opiskellessaan Nieminen alkoi kuitenkin ymmärtää yritysten roolin yhteiskunnallisen muutoksen alullepanijana ja voimistajana.

Uusi oppitunti aina kulman takana

Yrittäjien kokema palo työhönsä on tutkitusti – ja myös ymmärrettävästi – kovempi kuin palkansaajilla. Sekä Ekroos että Nieminen kokevat tekevänsä työtä, jolla on tarkoitus.

– Framerightissa minulle on tärkeää visuaalisen kulttuurin mahdollistaminen ja se on se asia, joka ajaa eteenpäin. Valokuvatessani saan energiaa luovasta työstä, Ekroos kuvailee.

Nieminen puolestaan nauttii siitä, että hän voi työskennellä transformatiivisen teknologian parissa.

– Voin hyödyntää teknologiaa mielenterveyden ja sisäisen hyvinvoinnin parantamisessa, eli parantaa niitä asioita, joita pidän merkityksellisinä.

Pelkkää intohimon aalloilla seilaamista yrittäjyys ei tietenkään ole. Kummallekin tulee jatkuvasti työssä vastaan uusien asioiden opettelua ja ylimääräisiä mutkia matkaan. Ekroosin mukaan jo esimerkiksi yhden yksittäisen laskun lähettäminen ulkomaille vaatii monenlaisten asioiden selvittelyä.

– Yllätyksiä tulee joka päivä ja kulman takaa esiin pomppaa jotain uutta, hän sanoo nauraen.

Niemiselle yksi yllätyksistä on ollut se, kuinka paljon muuttujia suunnitelmissa on huomioitava. Hän kutsuu suunnitelmien edistämistä ”pallotteluksi”: varautumisesta huolimatta eteen tulee aina myös jotakin sellaista, josta pitää ottaa pikaisesti koppi.

Pomo ei anna potkuja

Yrittäjyyden sekä kutsuvimmat että kamalimmat puolet kiteytyvät Ekroosin mielestä yhteen sanaan: vapaus. Kun kaikki on koko ajan mahdollista, on itse luotava omat sääntönsä.

– Pitää opetella, mistä aloittaa, mikä on pakko hoitaa nyt ja mikä voi odottaa, hän huomauttaa.

Eri alojen yrittäjät kertovat, mitä he toivovat laskutusohjelmalta. Artikkeli jatkuu videon alla.

Tärkeys- ja kiireellisyysjärjestyksen kanssa painiminen on tuttua myös Niemiselle. Vaikka yrittäjän ajatukset ovat työssä myös varsinaisen työajan ulkopuolella, Niemistä ilahduttaa se, että hänellä on kiire merkitykselliseltä ja tärkeältä tuntuvan asian parissa.

– Saan ainakin itse valita, minkä parissa kiirettä koen!

Yrittäjä on myös itse itsensä pomo. Ekroos huomauttaakin nauraen, että hänen pomonsa ei anna potkuja – mutta ei myöskään koskaan luovuta tai jätä mitään kesken.

Myös Niemisen oma pomo on vaativa, sillä hän edellyttää itseohjautuvuutta ja tavoitehakuisuutta. Samalla hän haluaa olla kuitenkin myös valmentava, ymmärtäväinen ja hyväksyvä niin itselleen kuin varsinaisille alaisilleen.

Kevennä yrittäjän päivittäistä byrokratiaa ja laskuta Zervantilla

Lue lisää:

Onko yrittäjyys kaikkia varten? Asiantuntijat vastaavat

Yrittäjällä on monta lankaa käsissä – konkareiden vinkeillä vältät solmut

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle