Koulu takana, työura edessä? Johtajat antavat parhaat uravinkkinsä: "Kunpa olisin ymmärtänyt tämän nuorena"

Toimitusjohtajat kertovat New Yorkin Postin artikkelissa uravinkkinsä vastavalmistuneille.

Valmistuminen koulusta merkitsee monelle uudenlaisen elämän alkua. Työelämässä menestyneet kertovat, mitä asioita he olisivat itse halunneet kuulla saatuaan opintonsa päätökseen.

Elämässä muutakin tärkeää kuin työ

New Yorkissa asuva matkailualan viestintään erikoistuneen viestintätoimiston viestintäalan johtaja Cathy Decker antaa vinkin: ole rehellinen itsellesi. Pitäisi tehdä sitä, mihin uskoo eikä mitään vain rahan vuoksi.

– Kokemukseni perusteella sanoisin, että menestyneimmät – ja luultavasti kaikkein etuoikeutetuimmat) ihmiset jaottelevat elämäänsä eri osiin vähemmän ja integroivat työnsä, perheensä ja intohimonsa siihen enemmän.

Tällä Cathy tarkoittaa, että säännöllinen treenaaminen, ruokavaliosta huolehtiminen ja ihmissuhteisiin panostaminen ovat yhtä välttämättömiä asioita kuin urasaavutukset.

– Kunpa olisin ymmärtänyt tämän nuorena, etenkin tuoreena uraa tekevänä äitinä. En olisi silloin ollut niin katkera, olisin asettanut ilon korkeammalle sijalle elämässäni, ollut terveempi ja kyvykkäämpi kaikissa tehtävissä, joihin ryhdyin.

Älä epäröi, vaan toimi

”On parempi pyytää anteeksiantoa kuin kysyä lupaa”.

Se on sijauspatjoja valmistavan ViscoSoft-yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja Gabriel Dungan vinkki.

– Se ei tarkoita, että pitäisi tehdä laittomuuksia tai toimia moraalittomasti. Kyse on siitä, että ei odota hyväksyntää ennen kuin tekee jotain, mitä täytyy. Kyse on siitä, että toimii eikä epäröi, kun tilaisuus sattuu kohdille. Menetin monia ikimuistoisia urakokemuksia, koska epäröin sen sijaan, että olisin puskenut eteenpäin, koska hain toiminnalleni hyväksyntää muilta.

Muotoile kysymykset oikein

Michael Sitver perusti Letterjoy-yrityksen, joka lähettää viikottain sähköpostitse historiallisia kirjeitä tai sähkeitä ja niiden mukana selityksen kulloisellekin sisällölle. Hän korostaa, miten tärkeitä on muotoilla kysymykset oikein.

– Olen aina tehnyt töitä sen teen, että oppisin muotoilemaan kysymykseni oikein. 

– Hyvin muotoillut kohteliaat kysymykset ovat hyviä keinoja opetuksessa, työntekijöiden ohjauksessa ja neuvotteluissa.

Parhaat kysymykset ovat lyhyitä, suoria ja päättyvät kysymysmerkkiin. Sitverin mukaan viimeksi mainittu kohta sivuutetaan useammin kuin voisi olettaa.

Sitver painottaa myös sitä, miten tärkeää on se, että täsmentäviä kysymyksiä ei ole liikaa ja että kehystää jokaisen kysymyksen asiaksi, jonka haluaa oppia.

– Aina voi seurata, miten asia kehittyy.

Älä tuhlaa aikaasi muiden ja oman urasi vertailuun

RushOrderTees-nimistä vaatetusalan yritystä pyörittävä Mike Nemeroff suosittelee, että kukaan ei liikaa vertailisi omaa ja muiden urakehitystä. Siihen käytetyn energian voisi mieluummin suunnata oman itsensä kehittämiseen. 

Eli kannattaa lopettaa muiden kateellinen tiirailu LinkedInissä saman tien.

– Jos ihan suoraan sanon, se olisi säästänyt minut paljolta vertailulta toisiin ja siltä tuntemukselta, että olin itse jäämässä kyydistä.

– Yrittäjänä kuljin toista reittiä ja kun näin vanhojen koulukavereideni saavan töitä yrityksissä ja edistyvän urallaan, tunsin oloni riittämättömäksi ja epäilin itseäni koko ajan. Jos olisin tiennyt, että kuljin itse vain toisenlaista tietä ja että vertailussa ei olut järkeä, koska tavoitteet olivat erilaiset, en olisi kokenut noita negatiivisia fiiliksiä ja olisin ollut vieläkin motivoituneempi saavuttamaan omani.

Ole nörtti

Plussa olisi löytää jokin asia, joka saa innostumaan aina vain uudestaan.

– Kannattaa rakastaa jotain asiaa niin paljon, että jaksaa opetella uutta siitä loputtomiin, vinkkaa Margit Detweiler, sisältöstrategiatoimisto Gyrate Median ja Tue Night -kollektiivin perustaja

Detweiler kehoittaa myös puhumaan intohimosta muiden asiaan vihkiytyneiden kanssa..

Väärä päätös on parempi vaihtoehto kuin jahkailu

Jessica Dennehy työskenteli ennen Wall Streetilla lakiasioiden parissa, mutta perusti myöhemmin Pivot & Slay Coaching -yrityksen, joka tarjoaa yritysvalmennusta. Hän toivoo, että olisi noudattanut yllä mainittua ohjetta valmistuttuaan.

– Luota itseesi niin paljon, että uskallat ottaa riskejä ja seurata vaistojasi. Bisneksessä pitää kyetä toimimaan ja tekemään päätöksiä, jos haluaa menestyä. Riskinottokyky ja seurausten kärsiminen ovat paljon parempi vaihtoehtoja kuin se, että vain odottaa parasta ratkaisua. Minulla kului Wall Streetillä kymmenen vuotta ennen kuin uskalsin hypätä pois yrityselämästä ja lähteä täysillä yrittäjäksi.

Dennehy uskoo, että jos hän olisi rohjennut ryhtyä yrittäjäksi aiemmin, hänen firmansa olisivat vielä nykyistäkin menestyvämpiä.

– Jos pallottelet mielessäsi ajatusta oman yrityksen perustamisesta, aloita sillä, että aloitat!

Katso myös: Autistisen pojan koskettava työhakemus levisi viraalina LinkedInissa!

Lue myös:

    Uusimmat